tisdag 28 april 2015

Tematrio - Sol, vår och blommor

Med ett så öppet tema som det Lyran valt den här veckan, något som anspelar på den annalkande våren, borde jag väl inte ha några som helst problem med att välja böcker men så är det. Jag tycker att det är så svårt att jag är på vippen att ge upp, kanske för att jag hela tiden fastnar i frågeställningen "men är inte det sommar mer än vår?". Nåväl, här är mina vårassociationer i titlarna, innehållet kan vara något helt annat.

"Kung Liljekonvalje av dungen" är en underbar dikt av Gustaf Fröding, som också tonsatts av David Wikander. Därtill är det titeln på en av Maria Langs relativt tidiga deckare. Det är försommar snarare än vår men den får vara med i alla fall. Ett försvinnande i en blomsteraffär, ett bröllop med förhinder och inte minsta tillstymmelse av Puck och Eje (till skillnad från den senaste filmatiseringen).

Vårfrost av Anna Ehn är inte särskilt vårlig till sitt innehåll utan handlar om anorexi. Den ganska typiska duktiga flickan vars perfektion går för långt när den kommer till kroppen, vikten, kalorierna.

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån var Bodil Malmstens första roman. Grandiost och sjaskigt med en medelålders skådespelare i centrum.

torsdag 23 april 2015

Världsbokdagen

Idag är det världsbokdagen, en dag som jag normalt sett inte bryr mig så särskilt mycket om; min läsning styrs av helt andra parametrar. I år har jag däremot blivit påmind om den på olika sätt gång på gång.

På barnens förskola uppmanades barnen att ta med sig sina favoritböcker med anledning av världsbokdagen och sexåringen valde naturligtvis sin tjockaste faktabok om dinosaurier (tyvärr är den urtråkig enligt de flesta andra). Medan lillebror, som inte ville välja någon bok, åt klart sin frukost läste han lite i den och visade bilder och tyvärr blev boken kvar i köket - vilket upptäcktes när vi var framme vid förskolan. Efter lite tvekan bestämde jag mig för att springa hem och hämta den, trots att jag då skulle komma väldigt sent till jobbet men en räddande ängel i form av en annan mamma skjutsade mig hem, tillbaka till förskolan och sedan till pendeltåget. Tror ni att det lästes något i dinosaurieboken? Icke - eller jo, jag läste ju ur den vid nattningen.

Jag läser ju nästan bara böcker från Sverige, Storbritannien och U.S.A. men av en ren slump var det en spansk bok jag läste på väg till kontoret (Marina av Carlos Ruiz Zafón). Däremot var det ingen slump att jag när den var utläst fortsatte med Natsume Sōsekis I am a Cat - den hade jag ju med i min Tematrio häromdagen. Men begreppet världsbok är egentligen ganska konstigt, precis som världsmusik.

Slutligen ska jag passa på att göra lite reklam för Botkyrka internationella bokmässa, som invigdes ikväll. Imorgon är det inte några programpunkter för allmänheten men på lördag desto fler på Hallunda bibliotek och Folkets hus. Själv kommer jag inte iväg - fyraåringen har precis fått vattkoppor.

tisdag 21 april 2015

Tematrio - Böcker från hela världen

Med anledning av Världsbokdagen på torsdag uppmanar oss Lyran att berätta om tre intressanta texter från jordens alla hörn, Ah, "intressant" räcker, tänker jag, som i stort sett bara läser böcker från ett väldigt begränsat geografiskt område och har svårt att dra mig till minnes riktigt bra böcker från andra platser, som inte redan figurerat i Tematrion. Förmodligen borde jag ägna mig åt lite geografisk kvotering men jag ids inte - eller, det finns redan så mycket jag inte hinner läsa av det jag vill läsa från mitt lilla hörn.

Regn av Kirsty Gunn utspelar sig på sommaren vid en sjö på Nya Zeeland. Det är en mycket kort roman med en suggestiv och förtätad stämning där två barn är lämnade vind för våg med föräldrarna i periferin. Något hotfullt anas, trots solskenet och sommaridyllen.

I am a cat av Natsume Sōseki är en satirisk japansk roman skriven alldeles i början av 1900-talet. Berättaren, som verkligen är en katt, beskriver mänskliga relationer och tillkortakommanden från sitt privilegierade(?) kattperspektiv.

I Ikarosflickan av Helen Oyeyemi får vi möta den fantasifulla åttaåriga flickan Jessamy, vars far är från England medan modern kommer från Nigeria. Under en resa till moderns familj i Lagos får Jessamy en ny vän, TillyTilly, som håller sig gömd på familjens gård. Det är dock något märkligt med TillyTilly - ingen annan kan se henne och vartefter förändras vänskapen till något annat.

fredag 17 april 2015

En som stannar

"Before following them,Virginia lingers another moment beside the bird in its circle of roses. It could be a hat. It could be the missing link between millinery and death."

The Hours av Michael Cunningham stannar.

onsdag 15 april 2015

Domestic 20's


För mig är läsandet och bloggandet mest något jag ägnar mig åt i ensamhet och mitt sociala litterära liv består egentligen av kommenterande på bloggar men någon enstaka gång tar jag mig ut i ett verkligt litterärt socialiserande.

Den här gången var det Helena Dahlgrens samtal med Sarah Waters på relseasefesten för dennas senaste bok, Hyresgästerna, som fick mig att ta mig an logistiken och planerandet. Det hela skulle äga rum på 20-talsbaren Melt och även om det inte stod något om dresscode i inbjudan ägnade jag en del tid åt min klädsel (om man är operasångerska som arbetar som redovisningsekonom tar man alla chanser att klä upp/ut sig). Jag var mer "the roaring 20's" än de "domestic 20's" Sarah Waters bok handlar om, iförd fladdrig klänning, flera pärlhalsband, markasitbroscher såväl på kappan som i håret och så kängorna, som faktiskt kanske är så gamla.




Som jag väntat mig var det ett intressant samtal, ja, just samtal och inte bara intervju, som på ganska kort tid  (för min del hade det gärna fått vara längre) fick med mycket om såväl Sarah Waters böcker i sig som varifrån hon fått och får inspiration och vad hon skriver just nu (från sent 1800-tal framåt i tiden till 1940-tal, nu 1920-tal och snart 1950-tal). Detta mot en fond av röd sammet - det finns betydligt bättre bilder än min suddiga och skymda hos andra bloggare.

Goodiebag - tyvärr är det just dessa av Sarah Waters böcker jag redan har men de är väldigt fina.
Mingel är en av mina sämre grenar men jag pratade i alla fall böcker och barn med Hanna Lager och lite allt möjligt med Helena Dahlgren. Vi hade också ett litet informellt boklån/byte där jag till sist överlämnade en bok hon skulle ha fått för sisådär fem år sedan.

Ytterligare två böcker jag gick hem med.

tisdag 14 april 2015

Svårrensat

De som ska bort.
I lördags var jag på kalas och min svärfar berättade att Alfa antikvariat har en stor utförsäljning och min man sade menande "en bok in, en bok ut", för nu är det verkligen fullt i hyllorna. Jag skulle kanske kunna skaffa fler bokhyllor men så länge jag inte gör det måste jag nog begränsa mig en aning. Utan att ha den minsta tanke på att gå till Alfa lovade jag ändå att se efter om jag kunde rensa ut några böcker i alla fall.

Sagt och gjort, sent på kvällen begav jag mig ned i biblioteket och plockade ut en bok här, en bok där - och ställde tillbaka de flesta av dem, precis som vanligt. Jag tycker att det är hopplöst svårt att göra mig av med saker, särskilt böcker (och klänningar och skor och porslin och det mesta, när allt kommer omkring). De flesta jag kände att jag kunde avvara var sådana som inte riktigt är mina (vi har gemensamma bokhyllor men det är ändå hans och mina böcker, inte våra).

Till sist hade jag fått ihop en knapp hyllhalvmeter att göra mig av med och kanske 35 centimeter böcker som jag får lov att läsa snart, annars åker de ut. Tyvärr känns de måttligt lockande och de flesta har jag ju påbörjat men inte kommit vidare i.

De, vars dagar eventuellt är räknade.

måndag 13 april 2015

Tematrio - Faction


Böcker där fakta och fiktion blandas är det som efterfrågas i den här veckans Tematrio hos Lyran, och jag väljer tre romaner om verkliga författare.

Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn har även Lyran själv valt men jag måste ta med den. Den handlar om en period i Karin Boyes liv och fick mig att fundera väldigt mycket på just detta med litterär fantasi kring författare och den dragningskraft de döda poetissorna har på mig och många andra.

Wintering av Kate Moses handlar om de sista månaderna av Sylvia Plaths alltför korta liv (nästa döda poetissa). Även här är det liv och dikt, död och dikt och jag känner att jag måste läsa om den snart (det är en återkommande känsla när jag väljer titlar till Tematrion).

Radiant Days av Elizabeth Hand läste jag alldeles nyligen. På något sätt luckrar konsten upp gränsen mellan nu och då - i det relativa nuet, om än även det ganska avlägset, finns en ung konstnär. Sisådär hundra år tidigare lever den franske poeten Arthur Rimbaud och deras vägar korsas. Även han dog alldeles för ung (ännu ett tema i detta tema) men inte för egen hand utan av cancer.

lördag 11 april 2015

Lite lätt nervös sådär

Idag "debuterar" jag som fast skribent på dagensbok.com med en recension av Sara Danius Husmoderns död och andra texter. När jag valde den var det meningen att jag skulle gästrecensera, vilket jag gjort två gånger tidigare (Linda Skugges och Astrid Tollgårds 1989: Leva eller överleva samt Gunilla Brodrejs Shopstop), men nu blev det annorlunda.

Det är något dumdristigt över att recensera en bok som innehåller ett flertal recensioner av en lysande stilist men jag har kanske ett dumdristigt drag, trots allt. Nåväl, vi får väl se om jag blir bättre på att skriva recensioner även här när jag nu kommer att få ordentliga deadlines att hålla mig till annorstädes.

torsdag 9 april 2015

Utläst: H av Åsa Nilsonne


Jag har ju en faiblesse för böcker om olyckliga flickor, särskilt om den där olyckan tar sig uttryck i ätstörningar. Riktigt hur nära... besatthet jag är blev tydligt ganska nyligen när jag läste en kort boknotis i ELLE. Den började med orden "hur är det att vara syster till någon som är sjuk i anorexi?" och där var jag fast och skummade bara resten av texten innan jag lånade hem Åsa Nilsonnes H som e-bok på biblioteket. Hade jag läst lite noggrannare hade jag nog insett att den där första meningen inte hade något där att göra men nu gjorde jag inte det förrän efteråt.

H är hjärnforskare med hippocampus (den del av vår hjärna som styr minnet) som specialitet och berättaren i denna korta roman är, just det, H:s hippocampus. Under precis ett dygn får vi följa H och det spännande vad gäller den yttre handlingen är den förälskelse som H är på väg in i - med en stor insats från hippocampus sida.

Hjärnans olika processer och delar förklaras på ett populärvetenskapligt sätt och är man på det humöret kan man säga att det blir lite för mycket av den sortens redogörelser. Är man på ett annat humör, eller har min typ av humor, kan man ha riktigt roligt åt de inre striderna om H:s uppmärksamhet och beskrivningarna av hur amygdala skickar upp nödraketer och det blir totalkaos och panik när det enda som behövs är lugn och ro. Jag är inte tillräckligt kunnig för att avgöra vad som är fakta och vad som är Åsa Nilsonnes egna bidrag vad gäller hjärnans funktioner men det mesta framstår som trovärdigt om än tillspetsat.

På sätt och vis är H en birollsinnehavare, liksom den han är på väg att bli förälskad i, de verkliga huvudpersonerna är hippocampus, hjärnbarken och amygdala, som här förses med en del extra egenskaper och karaktärsdrag (som säkerligen också retar gallfeber på en och annan feminist för ja, de är rejält karikerat "manliga" och "kvinnliga").

För väldigt många år sedan läste jag P. C. Jersilds En levande själ, som handlar om en hjärna som ligger i någon sorts näringslösning i väntan på transplantation. Det var en hisnande läsupplevelse som väckte en mängd tankar. H är mer rolig än hisnande men visst finns det de där tankegångarna som man inte vet riktigt vart de kan leda.

onsdag 8 april 2015

Tematrio - Mat

När Lyran ber om böcker som präglas av mat till veckans Tematrio känns det först väldigt enkelt men sedan ganska svårt i alla fall.

I Ät mig! av Agnès Desarthe handlar öppnar en något kantstött kvinna en restaurang och skildringen av tillvaron där blandas med de sedvanliga återblickarna. En bagatell med sympatiska funderingar kring maten, livet och kärleken. Very, very Sekwa.

Sara Danius essäer i Husmoderns död och andra texter fokuserar ofta på det ätbara, både som huvudämne, i konkreta citat och som liknelser och metaforer. Det är hummer och omelett, hare och bakelser, corn bread och chokladtårta. Ett lustfyllt ätande och ett lustfyllt läsande.

Slutligen kan man ta i stort sett vilken som helst av Enid Blytons Fem-böcker men jag väljer Fem på rymmarstråt. All denna mat de lyckas packa med sig vid alla möjliga och omöjliga tillfällen. Det är pajer och kakor, kallskuret, sardiner och bröd, kondenserad mjölk, choklad...

Bonus: i Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist och Rasmus finns en underbar lista över mat som tagits i faderns affär. Läs och bli hungrig!

torsdag 2 april 2015

Tematrio - Påsk


I ett par år är det deckare som efterfrågats till påsk i Lyrans Tematrio men i år är det helt valfritt, så länge det anknyter till påsk och eller påsktraditioner på ett eller annat sätt.

Den första, självklara, är Pär Lagerkvists Barabbas, historien om den mördare som blev frigiven i stället för Jesus, den som slipper dö men aldrig blir kvitt den som dog i hans ställe. Det är länge sedan jag läste den men jag tyckte att den var väldigt bra. Om jag skulle läsa om den efter Åsa Nilsonnes H, kanske?

August Strindbergs pjäs Påsk, som utspelar sig under påskhelgen är en starkt bidragande orsak till att min yngste son heter Benjamin (och om han blivit en dotter är det inte omöjligt att hon fått heta Eleonora, som en annan av rollerna). Det är dock inte jag som älskar pjäsen, utan min man. En familj lider och väntar på att det som är illa ska bli värre - fadern sitter i fängelse för förskingring och utmätning av det lilla de har kvar är nära förestående. Alla reagerar de på olika sätt.

Häxtävlingen av Eva Ibbotson har jag inte läst sedan jag var barn men jag minns den som väldigt rolig. En mäktig trollkarl anordnar en tävling om vilken häxa som kan utföra den mest rysliga svartkonsten och vinnaren ska få bli hans fru. Undrar om inte J. K. Rowling lånat en del här?

onsdag 1 april 2015

Månadsbokslut - mars 2015

Mars var en konstig månad, lång och kort på samma gång. En vecka var fantastisk men annars var det inte mycket som blev som jag hade tänkt mig. Så mycket tid som försvann i jobbstress och barnens sjukdomar. Så mycket fokus som försvann i drömmerier. Och läsningen, ja, den hamnade på undantag, för att inte tala om bloggandet. Eftersom jag läser nästan enbart på väg till och från mitt arbete och den här månaden var hemma ett antal arbetsdagar blev det till sist bara fyra utlästa böcker och av dem var

tre på engelska
två skrivna av män
tre lånade på biblioteket
en icke skönlitteratur