måndag 14 juni 2010

Utläst: Supernova av Marika King

Handlingen i korta drag: Lisa har just gått ut Handels med toppbetyg och landat drömjobbet på Konsultfirman med stort K. Det blir långa dagar, häftiga fester och ett hiskeligt tempo. De gamla vännerna glöms nästan bort när flygresor kors och tvärs över jorden och fantastiskt sex med en gift överordnad också fyller agendan. Tillvaron snurrar fortare och fortare tills Lisa inte längre kan blunda för varningslamporna: hon lever sin dröm men ingenting är roligt längre, och vad är en sådan dröm värd?

Det här är en bok jag tänkt en hel del på innan jag ens börjat läsa den; inte bara så att jag läst recensioner och har förväntningar, det händer ofta, utan funderat på handlingen, på Lisa, utan att ha läst om henne på riktigt. Början var Bokhora-Johanna Ögrens recension. Den gjorde mig lite illa berörd: hon hade minsann klarat en bra mycket tuffare tillvaro i samma bransch utan att gå in i någon vägg. Långt senare läste jag Marika Kings bloggkommentar till denna och en senare recension och funderade lite till.

För säkerhets skull ska jag väl dra min egen story: jag bestämde alldeles för tidigt att jag skulle bli ekonom. Jag pluggade stenhårt för att komma in på Handels. Väl där började jag tvivla på att det var det jag ville, men jag hade ju bestämt mig. Jag harvade på, totalt motivationslös, tills jag slutligen hoppade av. Nu arbetar jag som financial controller på ett större börsnoterat företag men skulle ha kommit bra mycket längre med en examen. Alltså: jag känner en viss avundsjuka gentemot såväl Marika King som Johanna Ögren, även om managementkonsult aldrig var mitt drömjobb, McKinsey aldrig företaget som lockade mest.

Så, vad tänker jag då? Jag gillar Lisa. Jag gillar business glamour och de engelska termerna, jag gillar chicklitvibbarna med lite mörkare botten. Och jag gillar slutet; där lät jag lura mig av det jag läst men förväntningarna kom på skam. Visst har jag väl lite svårt för förhållandet med den överordnade men samtidigt är det väldigt logiskt i det liv Lisa lever och som den person hon är. Mycket känns så välbekant, Handelsstudenternas klyschighet, corporate bullshit och önskan att vara annorlunda mitt i det likriktade. Det är en resa in i den verklighet som jag levde mitt i osande drömmar om, och visst, någon gång lockades också jag. Trots det Johanna Ögren skriver - jag tycker inte att det är så självklart att konsulttjejerna givit och ger upp; visst det är myrsteg de går men också de små stegen kan leda någonstans. Och vad Lisa kommer att göra i framtiden vet vi ju faktiskt inte, som Marika skriver.

Supernova är den första boken av flera om Lisa, enligt omslaget, och jag ser fram emot nästa. Med lagom mycket yoga, tack.

2 kommentarer:

Marika King sa...

Haha, jag lovar (apropå yogan)!
Ville bara säga att det här var den smartaste och ärligaste blogg-recensionen jag läst på länge.
Tack för den!
Marika King

Saga sa...

Tack, Marika! Själv är jag inte riktigt nöjd; det är fortfarande tankar som surrar men som jag inte riktigt lyckats formulera. Jag kanske återkommer till dem efter nästa bok.