måndag 14 april 2014

Tematrio - En deckare i påsk?


Den norska "traditionen" att läsa deckare under påsken, "påskekrim" tycks vara etablerad även i Sverige nu åtminstone om man ska utgå från bokbloggarna. Själv läser jag oftast mindre när jag är ledig än annars, så storhelgsläsning är nästan en oxymoron för mig, å andra sidan är det väl sådant som är lättläst och spännande som kan fungera då - alltså just deckare. Några särskilda planer i den vägen har jag dock inte haft i år heller - jag läser väl vidare i Doris Lessings The Golden Notebook när lästillfälle ges.

Någon bra deckartipsare är jag inte heller - jag har läst samma saker som alla andra och har inget nytt och spännande att komma med men något som hör ihop med högtider är traditioner och vad kan vara mer tradition läsmässigt än de där författarna man läst allt av och sedan läst en del om och om igen? Alltså kunde det lika gärna ha varit mitt tjugo år yngre jag som satte ihop denna tematrio.

Agatha Christie - först och störst och bäst och... ja, i alla fall på en del saker, och medan en del av mina vänner och bekanta lärt sig formeln för att snabbt lista ut vem som är mördaren värnar jag om min okunskap och låter mig glatt överraskas - även vid omläsningar. Dessutom kan jag inte bestämma mig för om jag tillhör Team Poirot eller Team Marple men i min absoluta favorit, tillika den första av hennes böcker jag läste, är de frånvarande båda två: Tio små negerpojkar.

Maria Lang - ja, hon fick ju en hel dag av blogginlägg, anordnad av Fiktiviteter, i samband med sin hundraårsdag. Här är mitt inlägg och här är en sammanställning över vad som skrevs. De flesta är rörande överens om att de tidiga är bäst och att de sista inte är så mycket att ha, så det är de första man ska hålla sig till. Den första jag läste, Tragedi på en lantkyrkogård, utspelar sig kring jul så den är väl ingenting för just påsk men den är väldigt bra.

Stieg Trenter - ja, efter två deckardrottningar måste jag ta med den som var svensk deckarkung under ett antal år och ja, han har också skrivit en bok med operainslag: Rosenkavaljeren. På sätt och vis är det nog hans böcker som åldrats sämst vad gäller främst kvinnosynen men som dokument över både en svunnen tid och ett svunnet Stockholm är de mycket bra.

8 kommentarer:

Boklysten sa...

Jaaa! Stieg Trenters Harry Friberg är ju bara för härlig!

Sanna sa...

Tre mycket bra tips, jag gillar också de gamla pusseldeckarna. Och heja heja med Golden notebook! Den är ju bitvis något av en utmaning...

Mia Eggimann sa...

Maria Langs böcker har ju kommit igen, funderar på att läsa en och kolla om jag fortfarande tycker de är bra.
Mia

Lena sa...

Detta är tre riktigt trevliga deckarförfattare. Trenter och Lang har jag inte läst på en hel del år. Dags för det igen känner jag!

Helena sa...

Tror jag behöver kolla upp Maria Lang :)

Ugglanoboken sa...

Roligt att du skriver om klassikerna på området!

Zelly sa...

Agatha Christie tänkte jag inte ens på, vilken miss. Men det finns ju så många bra deckare :)

Freja sa...

Alla de läste jag när jag var ung och precis hade upptäckt deckare, de var bra!