söndag 19 november 2017

Tegelsten om Karin Boye

Idag skriver jag om Johan Svedjedals nya biografi om Karin Boye, Den nya dagen gryr - Karin Boyes författarlivdagensbok.com.

Nästan exakt tjugo år efter att jag läste Margit Abenius Drabbad av renhet, som jag fått låna av min KarinBoyelookalike till klasskamrat, har jag släpat denna tvåkiloskloss fram och tillbaka till kontoret, eftersom restiden är min lästid, och drömt mig tillbaka till hennes 1920-30-tal och mitt eget 1990-tal, som för mig är evigt sammanlänkade.

Det är gediget och rejält, lätt att läsa och gott om fotografier. Nivån är sådan att den fungerar både för Boyenoviser och -konnässörer, skulle jag säga men själv ligger jag ju under den nivån, även om jag åtminstone läst delar av Gunilla Domellöfs avhandling.

Men Karin Boye är så mycket mer känsla än förnuft för mig att jag tvivlar på min förmåga att bedöma texter om henne. Jag är en av alla de som kommer att vallfärda till en skogsbacke i Alingsås utkant om knappt tjugofyra år och vilset se upp och undra vad de andra gör där, fastän jag vet det.

Här finns recensionen.

Och här skriver jag om Jessica Kolterjahns Den bästa dagen är en dag av törst och min egen Boyebild.

Inga kommentarer: