tisdag 13 maj 2014

Tematrio - Familjekrönikor


Den här veckan jublar jag inte över Lyrans val av ämne för tematrion - familjekrönikor, berättelser som sträcker sig över flera generationer. När läste jag senast en sådan? Än mindre en av det fängslande slaget. Jag är på väg att ge upp när det i alla fall dyker upp en och har jag fått en liten tråd att hålla fast i ska det nog lösa sig. Men nej, det gör inte riktigt det utan det får bli några romaner som på sätt och vis uppfyller kraven, på sätt och vis inte.

Middlesex av Jeffrey Eugenides är en roman med ett stort anslag - grekiska invandrare i ett Amerika i omvälvning - men samtidigt befinner den sig så långt inne i den specifika familjen med dess invecklade förhållanden där en sorts resultat är Calliope, flickan som visar sig vara mer än en flicka. Tre generationer under femtio år, från byn någonstans på gränsen mellan Grekland och Turkiet via Detroit till Berlin.

Törnfåglarna av Colleen McCollough läste jag som barn. Den omöjliga och förbjudna kärleken mellan en katolsk präst och en fårfarmardotter blev såväl en litterär bestseller som en enormt framgångsrik TV-serie. Själv minns jag dels att den var synnerligen explicit och att jag efter att ha läst första kapitlet bläddrade till sista sidan och inte förstod någonting, inte kände igen ett enda namn - för många år hinner gå och ett par generationer passera.

The Forgotten Garden av Kate Morton är ju inte heller det man skulle tänka på som en familjekrönika men samtidigt får man följa flera generationer kvinnor. Som vanligt hos Kate Morton är det familjehemligheter, sorgliga öden och något jag tänker på som "försoning by proxy" och trots att det kan vara formelartat och förutsägbart är jag synnerligen svag för det. Borde det inte komma en ny roman snart, förresten?

6 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Törnfåglarna älskade jag som ung :-)

Sanna sa...

Middlesex är fantastisk! Men jag skulle inte säga att Cal visar sig vara pojke, hen visar sig vara intersexuell. En väldigt bra roman i vilket fall.

Anna sa...

Missade Middlesex denna gången men den dyker ofta upp annars så det må vara hänt :)

Funderade också på Kate Morton men skippade henne denna gången. Törnfåglarna väntar i hyllan - som så mycket annat ;)

Helena sa...

Törnfåglarna gillade jag med :)

Saga sa...

Roligt att Törnfåglarna visade sig vara ett uppskattat val, eftersom jag själv velade.

Sanna: jag håller med om att min formulering är klumpig och inte korrekt men har bara ändrat den en aning. I min recension som jag länkar till använder jag mig av ett citat ur boken samt hen, som verkligen är adekvat.

Freja sa...

Törnfåglarna har jag med på min lista med, men jag hade svårt att ens komma på tre släktkrönikor som jag läst...