tisdag 20 maj 2014

Tematrio - Norge


Lyrans Tematrio den här veckan handlar om Norge - som svensk deltagare ska man berätta om norska favoriter, som norsk dito ska man berätta om svenska favoriter.

Som barn läste jag ett par böcker av Tormod Haugen och tyckte särskilt mycket om Slottet det vita och Romanen om Merkel Hanssen och Donna Winter och den stora flykten (vilken titel!). Min man visade sig vara en stor Haugenfantast och har en lång rad av hans böcker i hyllan. Vi får se om barnen kommer att gilla dem när de blir tillräckligt stora.

På gymnasiet läste jag Sofies värld av Jostein Gaarder och dök handlöst ned i blandningen av spännande historia, filosofilektioner och metalitteratur. Den var världens mest sålda bok 1995 men nu vet jag inte hur läst den är - om den blivit bortglömd tycker jag att det är synd.

Karin Fossums deckare har jag läst de flesta av - det har blivit färre på slutet då jag tröttnat lite på dem - men hennes bästa bok är och förblir ickedeckaren De galnas hus, en skildring av livet på ett mentalsjukhus. Den är kanske lite spretig och inte så handlingsorienterad men det är något med de "galna" och med dem som ska hjälpa dem tillrätta i tillvaron som berör mig.

6 kommentarer:

Sanna sa...

Jag läste inte Sofies värld då när den var så hajpad och sen har det inte blivit av (delvis för att jag inte gillat annat jag läst av Gardner)

johannasdeckarhorna sa...

Jag har bara läst en bok av Karin Fossum, så jag har en del kvar att upptäcka antar jag :)

Ugglanoboken sa...

Gaarder fick ta plats i min trio också!

Anna Larsson sa...

Sofies värld, ja! Jag minns även att vi läste Spelkortsmysteriet av Gaardner på mellanstadiet och har för mig att jag gillade den!

Freja sa...

De galnas hus är verkligen en fantastisk bok, jag glömmer inte den läsupplevelsen, fast det är massor av år sedan jag läste den. Och Sofies val är inte helt bortglömd, jag läser den faktiskt just nu!

Helena sa...

Sofies värld gillade jag skarpt, både historien och att det gick så smärtfritt att lära sig något. Nu är väl det mesta glömt, borde nog läsa om...