måndag 15 september 2014

Tematrio - Personliga pronomen


Den här veckan fortsätter Lyran med en annan ordklass: pronomen, närmare bestämt personliga sådana. Det här tycker jag var bra mycket enklare än de där adjektiven förra veckan. Mina tre handlar om att känna eller inte känna tillit - till sin omgivning, till en älskad, till hela världen. De skrevs med ungefär ett decenniums mellanrum och är på sätt och vis ganska typiska för sin(a) tid(er).

Tillit till dig av Barbara Voors läste jag som lånebok i övre tonåren och älskade hett. Jag köpte nästan inga böcker då men otaliga gånger stod jag och kände på den på Bokpalatset innan jag slutligen fick den i julklapp. En kärlekshistoria genom ett alfabet, en sorg och en väntan på att kunna känns tillit. Och att den kvinnliga huvudpersonen heter Saga gjorde naturligtvis sitt till.

Älska mej av Binnie Kristal-Andersson läste jag betydligt tidigare, efter att ha letat efter den bra länge. Tonårstjejen Sussie har förlorat tron på sig själv och på samhället - som har förlorat tron på henne. Hon vill bli älskad men vet inte hur och av vem och det blir allt stökigare kring henne.

Hon går genom tavlan, ut ur bilden av Johanna Nilsson är en drabbande bok om hur den mobbade flickan Hanna senare faktiskt inte orkar mer. Ett nu på ett sjukhus och vägen dit - och vägen därifrån. Om hur lätt man kan trasa sönder en människa och hur svårt det är att sedan hela henne.

9 kommentarer:

Marie sa...

Ett tema i temat, det var tjusigt! Jag har läst Johanna Nilssons bok, men inte de övriga.

Hanneles bokparadis sa...

Nya titlar för mej.

Sanna sa...

Jag har läst något av Barbara Voors men kan inte minnas vad det var. Kanske något om folk som gått ner sig i isen? Minnet är bra men kort :)

Mrs Calloway sa...

Johanna Nilsson är en fantastiskt fin författare!

Helena sa...

Hon går genom tavlan... tyckte jag väligt mycket om när jag läste, men det är väl nästan ett halvt liv sen...

Boklysten sa...

Johanna Nilssons bok väntar i bokhyllan

Lena sa...

Har inte läst någon i din trio. Tack för tipsen!

Helen Bruhno sa...

Fint med tema i temat! Olästa titlar för mig.

Freja sa...

Jag känner inte igen någon av dem, men trean låter viktig!