tisdag 20 oktober 2015

Tematrio - Priser och så'nt

Igår tillkännagavs nomineringarna till årets Augustpris (mina favoriter Den vita staden av Kariokina Ramqvist och Bära barnet hem av Cilla Naumann hörde inte dit) och därför väljer Lyran litterära priser som ämne för veckans Tematrio. Här är alltså tre böcker som nominerats till eller tilldelats ett eller flera litterära priser:

Mirja Unge tilldelades 1999 Katapultpriset (Sveriges författarförbunds debutantpris för skönlitterära författare) för romanen Det var ur munnarna orden kom. Mitt förhållande till Mirja Unge är ambivalent; hennes omisskännliga krängande, skeva språk blir ibland för mycket för mig men är samtidigt något jag saknar, nu när det gått åtta år sedan hon senast gav ut någon bok.

Skuggland av Jonas Brun tilldelades Sveriges Radios Romanpris 2013 (de nominerade böckerna väljs av en expertgrupp, valet av vinnare görs av en lyssnarjury, till vilken man kan anmäla sig just nu). En skrämmande och vacker roman där allt har två sidor som kastade mig tillbaka till 1980-talet på ett ögonblick.

1997 nominerades Barbro Lindgrens och Eva Erikssons Andrejs längtan till Augustpriset men vann inte. Det är en bilderbok som kräver att jag stålsätter mig inför varje högläsning men ändå rinner tårarna. Andrejs mamma försvinner och han hamnar på ett barnhem men en dag beger han sig ut i staden S:t Petersburg med sin vän Vova för att leta efter sin mamma. Det är hjärtskärande för en vuxen läsare medan barnen kanske kan ta fantasins utväg.

5 kommentarer:

Sanna sa...

Jag har inte läst ngn av de här! Men vi hade en annan bok som min mamma alltid grät jättemycket när hon läste högt ur när vi var små: "Den otroliga vandringen". Jag tror det är jättebra att barn får se både glada och ledsna känslor, hur ska de annars lära sig empati?

Boklysten sa...

Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

Monika sa...

Barbro Lindgren har jag läst en del av, men inte just denna.

Åsa C sa...

Tre okända böcker för mig detta. Tack för tips! :)

Lena sa...

Har inte läst någon bok ur din trio.