måndag 22 februari 2016

Tematrio - Äntligen lästa (eller åtminstone köpta) böcker

Den här veckan tycker Lyran att vi ska ägna Tematrion åt att berätta om böcker vi äntligen läst - eller verkligen borde se till att läsa snart.

Jag måste naturligtvis inleda med Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt, eftersom jag äntligen tagit itu med läsningen av detta mastodontverk. Än så länge befinner jag mig på omläsningsstadiet men snart kommer jag till för mig okända tider. Jag läser och njuter och låter det ta den tid det tar, även om jag ångrar att jag ägnade lördagkvällen åt en Beckfilm i stället för att läsa ut I skuggan av unga flickor i blom.

Förra året avslutade jag till sist läsningen av Karl Ove Knausgårds Min kamp - som jag tycker i mångt och mycket påminner om På spaning... (rörelsen i tiden, detaljrikedomen, hur det lilla lyckas bli det stora) Faktum är, att bortsett från den evighetslånga Hitleressän tyckte jag nog att den sista delen var den bästa.

Slutligen blir det Kate Mortons The Lake House, som jag ska läsa mycket, mycket snart. Hennes sorgliga historier som utspelar sig i ett då och ett nu med familjehemligheter och svek som röda trådar tillhör min bästa eskapismläsning och den här har jag suktat efter långt innan jag köpte den i mitten av december.

11 kommentarer:

Boklysten sa...

Proust och Knaustgård är jag lite nyfiken på men tvekar att ge mig på dem...det verkar vara böcker som tar både tid och ork att plöja igenom.

♥ Hanneles bibliotek sa...

har hittat två delar av Knausgård på loppis...

♥ Hanneles bibliotek sa...

jag tror att man kan läsa Proust lite då och då, inte allt på en gång.

Mrs Calloway sa...

så intressant att du jämför Proust och Knausgård! har inte läst alla delarna av någon av dem. ännu. Kate Morton har jag bara läst någon enda titel av

Sanna sa...

Hjälp, vilka jätteprojekt!

Monika sa...

Kate Morton har jag tänkt prova på någon gång, har en bok i hyllan av henne. Knausgård kommer jag aldrig mer att läsa något av ;)

Jenny H sa...

Jag har bara läst en bok av Kate Morton än så länge. Kanske dags att jag läser något emr av henne. Kan du rekommendera henne och är alla hennes böcker läsvärda? Jag har läst Den glömda trädgården hittills.

Dina andra tips var verkligen tegelstensprojekt och flera sådana! Men visst är det härligt med långa serier och mycket läsning, samtidigt!

Lena sa...

Dina två första vill jag läsa så småningom när jag läst ikapp av mina olästa.

Åsa C sa...

Den glömda trädgården av Kate Morton tyckte jag mycket bra om. Blev inte lika imponerad av I det förflutna, men skulle ändå vilja läsa något mer av denna författare.

Saga sa...

Det är ju för att det är tegelstensprojekt som de platsar när det ska utropas ett "äntligen" ;-)

Mina Mortonfavoriter är just Den glömda trädgården och I det förflutna men jag tycker mycket om Dimmornas lek också, även om den samtidigt gör mig väldigt frustrerad. Egentligen är ju den frustrationen något flera av hennes böcker har gemensamt - hur stor inverkan små missförstånd kan ha i generationer framåt, hur jag önskar att personerna skulle klara ut saker så att det inte behöver gå så långt.

Anna sa...

Proust, ja! Jag har laddat ner första, kanske blir det av nu på semestern...

Lyssnar just nu på Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand och han nämner just Proust, madeleinekakorna och lindblomsteet och jag är ändå ganska sugen. Både på madeleinekakor och Proust, lindblomste låter läskigt ;)