måndag 14 mars 2016

Tematrio - Asiatisk kultur


Den här veckans Tematrio handlar om asiatisk kultur utan några särskilda begränsningar och med tanke på att jag förälskade mig i Japan som sexåring men ännu inte har besökt landet borde jag väl kunna åstadkomma något (och jag sitter och skriver detta iförd en av mina yukata från Yasuragi Hasseludden...)

Osamu Dazai var en japansk författare som är mycket känd i sitt hemland men inte här. Jag tror inte att något av hans verk finns översatt till svenska men flera finns i alla fall översatta till engelska och det är så jag läst dem. Det är vemodigt och mycket japanskt, som man föreställer sig det, lågmält, symboltyngt och med kontraster mellan tradition och nutid. Själv är jag mest förtjust i The Setting Sun.

På 1990-talet såg jag Zhang Yimous filmer så snart de visades i Sverige och min stora favorit var Den röda lyktan, en (naturligtvis) sorglig historia om en rungiga kvinna som på 1920-talet blir den fjärde hustrun till en välbärgad man. Hon försöker navigera mellan de övriga hustrurna med närmast katastrofala följder.

En annan japansk författare är Yasunari Kawabata, som tilldelades nobelpriset i litteratur 1968, och som, liksom Osamu Dazai begick självmord. Jag har bara läst två av hans böcker, Snöns rike och Tusen tranor, men jag tycker mycket om dem.

10 kommentarer:

Boklysten sa...

Fin trio! Tack för tips!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Fina tips, några nya namn.

Mrs Calloway sa...

Inte längre människa finns på svenska av Osamu Dazai. The setting sun har min son fått i julklapp. han ärr okså tokig i Japan

Joelinda sa...

Tack för tips, jag gillar också den här sortens böcker och filmer.

Robert W sa...

Jag har läst Tusen tranor, men jag hade lite svårt att helt ta till mig den och förstå den. Den kändes väldigt japansk.

Marie Eggimann sa...

Attans jag är nog inte bekant med någon av dessa tyvärr

Lena sa...

Tack för tipset på film och böcker som jag inte kände till sedan tidigare.

Monika sa...

Det finns mycket att utforska när det gäller Japan.

Sanna sa...

Jag håller med om Kawabatas "Snöns rike" - läsvärt (men hemsk). Två andra bra japanska författare är Kenzaburo Oe och Haruki Murakami, tips :)

Mrs. B sa...

"Den röda lyktan" är fantastisk men stört omöjlig att hitta på dvd, region 2. Jag letar regelbundet efter den när jag är på nätet.