tisdag 28 februari 2017

Förenklat och plottrigt

Idag skriver jag om Ekonomi så att du förstår av Marcus Weeks på dagensbok.com.

Eftersom så många betraktar ekonomi som svårt och närmast skrämmande är jag positivt inställd till böcker som förklarar ämnet på ett enklare, lätt avväpnande sätt. Ekonomi så att du förstår riktar sig främst till ungdomar men även vuxna som vill veta mer och den har sina goda sidor - som en skaplig ordlista och ett förhållningssätt där negativa aspekter inom olika ekonomiska system också får sin beskärda del av utrymmet.

Tyvärr är den samtidigt ganska plottrig både innehållsmässigt och visuellt och med tanke på hur mycket som ska förklaras blir det bara ett skrapande på ytan - samtidigt som ett par uppslag vigs åt en kavalkad av kända ekonomer. Företagsekonomi, aktier, inflation, samhällsekonomi, bankväsende, räntor, lönesättning, prissättning, globalisering, allt snurrar förbi och samtidigt som det är lättläst är det ganska lättglömt.

Det går fort på alla sätt, liksom det känns som om själva produktionen gått fort. En internationellt gångbar produkt, ett skal att fylla med innehåll, där det nästan enda räkneexemplet är gravt felräknat och där avsnittet om marknadsmisslyckanden fått rubriken "När marknaden gör sitt jobb".

Här finns recensionen.

Inga kommentarer: