måndag 27 mars 2017

Tematrio - Tid i titeln

Den här veckan söker Lyran romaner vars tttlar anspelar på tid och det behövde jag inte fundera många sekunder för att hitta fler än jag behövde.

Den återfunna tiden är sista delen i Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt. Här slutar historien, eller om den kanske börjar, för äntligen kan berättaren inleda sitt skrivande, efter att ha ägnat ett par tusen sidor åt att fundera, skjuta upp och minnas. (Och om någon undrar: ja, På spaning... är verkligen värd tiden den tar att läsa.)

När klockan slår fem av Denise Rudberg är en helt annan typ av bok; en lättläst deckare med ett sedan tidigare välbekant persongalleri, eftersom den är den femte delen i en serie. Tyvärr är inte själva intrigerna kring brotten Denise Rudbergs styrka men jag tycker om att läsa om den lilla skaran som utreder brotten, med åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff i spetsen.

Timmen före midnatt av Ida Simons blev en liten besvikelse när jag läste den men kvar stannade ändå bilden av en överklassfamilj på väg nedåt men ändå kvar i gamla vanor, som inte riktigt har någon plats i den nya tillvaron och ett litet obehag inför min egen fascination, eftersom det är en självbiografisk roman om något ganska hemskt.

11 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Proust så klart! varför glömde jag honom? Timmen före midnatt vill jag läsa

Boklysten sa...

Serien med Marianne Jidhoff är trevlig.

Sanna sa...

Någon dag ska jag ta mig an Proust... Men när??

Maria sa...

Har funderat på att läsa Proust men omfånget har avskräckt.

Monika sa...

Har inte läst någon av dem, faktiskt inte ens Denise Rudberg, vilket nog får ses som lite konstigt :)

Saga sa...

Jag tror att jag ska skriva ett längre inlägg om att läsa Proust så här efteråt men mina tips vad gäller att ta sig an mastodontverket På spaning efter den tid som flytt är att planera i förväg. Läs en del varje sommar, t.ex., så känns den inte alls oöverstiglig. Själv läste jag en del per månad januari-juli 2016 och det passade mig väldigt bra. Det gav en kontinuitet, samtidigt som jag fick lite omväxling av annan litteratur.

Och: man måste inte läsa hela, man kan nöja sig med första delen.

Midnattsord sa...

Tre titlar jag inte läst men någon gång tänkte jag i alla fall läsa första delen av Proust.

Marie Eggimann sa...

Denise Rudberg har jag nog läst, tror jag.

Anna sa...

Jag ska också läsa Proust... någon gång ;-)

Gillar också Rudbergs elegant crime-serie men slutar aldrig förvånas över hur ojämn en författare kan vara! Hennes chicklit är ju katastrofal medan deckarna är riktigt trevliga.

Åsa C sa...

Proust är den enda jag känner till här. Inte läst, men vill! :)

Lena sa...

Har läst någon bok av Denise Rudberg, men inte den.