torsdag 17 oktober 2013

Äldsta bilderboken


Den äldsta bilderboken i mitt bibliotek, och faktiskt den äldsta jag inte bara sett i en monter, är Hunden Hektors kalas från 1848. Den är min mans och i riktigt dåligt skick men åh, vilka bilder och åh, vilka färger. Det är (nästan) samma sak med riktigt gamla bilderböcker av t.ex. Elsa Beskow - de gamla färgtrycken på matt papper är något helt annat än dagens, oavsett om tekniken blivit bättre.


2 kommentarer:

Marcus sa...

Ja herregud vilka fina färger!!

Från mitt snäva perspektiv som fotograf är det ganska intressant att se hur mycket sämre tekniken faktiskt blivit när det gäller just detaljrikedom samt papper bara under min relativt korta tid som fotostudent. Däremot så var det ju så sjukt krångligt att göra allt analogt och tog sån tid att bli bra att digitalt trumfar det för mig personligen. Men för de som verkligen kan hantverket går det ju att uppnå storverk. Säkert är det snarlikt i tryckeribranschen.


Saga sa...

Du skulle se färgerna i verkligheten, det här är mobilbilder tagna med ganska dåligt ljus. Det känns som om de här bilderna kommer att se likadana ut om ytterligare 165 år - det tror jag inte om de bilderböcker som trycks idag.