måndag 18 november 2013

Tematrio - Elisabeth

Imorgon har Lyran, som egentligen heter Elisabeth, namnsdag och passar på att fira sig själv och andra bärare av förnamnet med en Tematrio där författare eller litterära figurer ska heta - just det, Elisabeth (eller Elizabeth eller Elisabet eller någon annan stavning/variant av namnet).

Eftersom jag av någon anledning har ganska svårt att komma på vad litterära gestalter heter får jag satsa på författare och det blir Elizabeth med Z för hela slanten.

Jag har läst samtliga Elizabeth Georges deckare utom den senaste och tycker nog att de tidiga var bättre - å andra sidan har jag inte läst om dem på länge så det kan ju hända att det är mitt minne som sviker mig. Just nu känner jag mig dock inte särskilt lockad - det finns så många andra deckare att läsa.

Och inte alldeles osökt kommer jag då in på Elizabeth Hand, vars böcker om Cass Neary jag inte kan få nog av. Så mörkt, svart, ont - och så... insnärjande i sina beskrivningar av det visuella. En dödens estetik som inte liknar något annat. Och en textlig densitet som är ovanlig för genren - hälften så långa som många andra deckare/thrillers/spänningsromaner och dubbelt så innehållsrika.

Elizabeth Kostova har jag bara läst en bok av - The Historian, en modern Draculahistoria där fakta blandas med fiktion. En ung kvinna fortsätter sin fars forskning och kommer nära något mycket farligt. Mycket omfångsrik men med ett väldigt driv.

7 kommentarer:

Lena sa...

Elisabeth George är en av mina favoritförfattare och hon finns även med i min trio. Elizabeth Kostova glömde jag alldeles bort. Historikern är ju superbra!!

Maria sa...

Har funderat på Kostovas bok men har tyckt att den verkar upprepa för mycket av Bram Stockers roman Dracula. Fast jag kanske har fel och borde läsa.

Saga sa...

Elizabeth Kostova använder sig ju av samma historiska/"mytologiska" material som Bram Stokers bok och även av den gestaltningen men är väldigt bra ändå i sin egen rätt, tycker jag.

Boklysten sa...

Har läst många av Elisabeth Georges böcker. Elizabeth Hand känner jag inte till. Kostovas Historikern väntar i bokhyllan.

Monika sa...

Elizabeth Hand låter som någon jag skulle kunna gilla :)

Ugglanoboken sa...

Historikern tyckte jag mycket om! Och också Kostovas bok The Swan Thieves!

Helena sa...

Blir nyfiken på Kostova, låter intressant. Håller med om George, gillade henne bättre i början, å andra sidan har jag inte läst de senaste alls.