måndag 27 januari 2014

Tematrio - England


Eftersom Lyran just bokat flygbiljetter till London vill hon den här veckan ha fler tips på bra engelska författare och böcker. Min senaste utlandsresa gick ju till England och jag skulle gärna åka dit igen snart men jag får nog nöja mig med böcker ett tag nu. Ibland lyckas jag komma på lite udda saker när det är dags för Tematrio men den här gången håller jag mig till det vanliga - men bra.

Eftersom jag tillhör Team Brontë blir det första tipset Jane Eyre av Charlotte Brontë. Kan läsas hur många gånger som helst. Även om jag inte är sådär hängivet förtjust i Mr Rochester älskar jag hans hus - och så Jane, förstås.

Sedan får det bli en barnbok som jag aldrig förstod mig på som barn men uppskattar alldeles väldigt som vuxen: Alice in Wonderland/Alice i Underlandet av Lewis Carroll. Roligt, tänkvärt och ganska grymt också för den delen.

Till sist tycker jag att man ska läsa en hel drös Agatha Christie, särskilt de tidiga, och så Tio små negerpojkar, trots titeln. Det krypande obehaget, misstankarna, osäkerheten och så lösningen. Pusseldeckare på högsta nivå.

3 kommentarer:

Boklysten sa...

Jane Eyre är underbar och kan läsas om och om igen. Alice i Underlandet är rolig men det är länge sen jag läste den sist. Agatha Christie är aldrig fel och jag undrar om inte Tio små negerpojkar var en av de första Christie jag läste en gång i tiden.

Monika sa...

Agatha Christie var den första författare som jag började samla på :)

Helena sa...

Alice i Underlandet har jag aldrig vågat mig på, tyckte inte om filmen som ung. Kanske har blivit mogen för den nu :)