tisdag 18 februari 2014

Tematrio - HBTQ


Den här veckan är det texter på temat HBTQ som efterfrågas av Lyran - sexuell läggning och identitet har ju fått ett extra fokus i samband med att OS anordnas av en nation som har en rent livsfarlig syn på dem som avviker från normen. Det finns väldigt många böcker som skulle kunna få vara med här så det blir såväl något självklart som något som ingen har hört talas om. Och de spänner över 30 år.

Torka aldrig tårar utan handskar 1: Kärleken av Jonas Gardell är den första och bästa delen i hans triologi om hur det var att leva som homosexuell i 1980-talets Stockholm. Det hemliga, skamliga - och dödliga, när HIV och AIDS kom och skördade mängder av offer bland de unga, friska, starka - men homosexuella. Starkt, sorgligt och plågsamt - men också med väldigt mycket kärlek där i mörkret.

Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs var en sorts skandalbok när den kom i mitten av 1990-talet. Lätt självbiografiskt om en gift kvinna som plötsligt inser att hon är förälskad i en annan kvinna. Jag har för mig att den var vinnaren  i en tävling Bokhora anordnade häromåret där det gällde att utse bästa litterära sexscen, och med tanke på hur ofta dessa är påfallande dåliga kan ju bara det vara ett skäl att läsa den.

Hej stjärnöga! av Deborah Hautzig är nog ganska svår att få tag på - den gavs ut i Sverige 1980, vid den tid Gardells bok utspelar sig. En ungdomsbok om två tonårstjejer vars vänskap nog är lite mer än "bara" vänskap. En mycket tidig bok på temat, vilket märks på många sätt men samtidigt intressant.

5 kommentarer:

Sanna sa...

Den sista av de tre kände jag inte till, intressant och tack för tipset!

Boklysten sa...

Känner bara till Gardells trilogi, som jag snart ska börja läsa, de två andra är helt okända för mig.

Lena sa...

Stjärnor utan svindel har även jag med. Gardells trilogi kommer jag med säkerhet att läsa framöver.

Jenny Holmström sa...

Spännande tips! Har inte läst någon av dem - än! :-D

Ugglanoboken sa...

Hej Stjärnöga verkar intressant!