måndag 10 februari 2014

Tematrio - Systrar och bröder


Den här veckan är det böcker om syskon som efterfrågas av Lyran. Jag läste flera böcker om systrar i slutet av förra året men jag vet inte om jag vill ta med någon av dem. Det får bli en trio av stora systrar och små bröder i stället - en syskonkonstellation som jag själv också är del av.

Min syster Sophie av Guy Burt handlar om en ganska märklig syskonrelation och är på sätt och vis en föregångare till många av dagens gränslandsdeckare. Det finns ett då och ett nu och en händelse som på något sätt är kärnan men som länge ter sig diffus, ett hot i såväl nu- som dåtid men hur hänger de egentligen samman?

I Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh är egentligen inte relationen mellan syskonen i centrum men jag tycker ändå mycket om hur den finns där, även om det också finns en hel del som inger obehag. För på sätt och vis är brodern ett ännu mer oskyldigt offer i denna strävan efter det mest åtråvärda.

Eftersom jag få och då flikar in det jag läser för barnen tar jag med Stora syster Lille bror av Barbro Lindgren och Eva Eriksson här. En som så ofta föräldrafri bilderboksvärld där en inte så stor syster tar ansvar när en liten bror är ledsen om kvällen - och hämtar den eller det som kan trösta. Och ett ställe får mina ögon att tåras. Varje gång.

3 kommentarer:

Sanna sa...

Jag har inte läst ngn av dessa så tack för tipsen!

Helena sa...

Har bara läst den sista, väldigt söt bok :)

Lena sa...

Ingen läst i din trio. Tack för tipset!