tisdag 25 februari 2014

Tematrio - klassiska kvinnor


Den här veckan vill Lyran ha tips på tre bra klassiker skrivna av kvinnor. Ständigt dessa klassiker, ständigt detta lilla skav mot min gamla aversion gentemot dem, trots att vi i det här fallet själva får definiera vad som är en klassiker. Och så min tilltagande(?) fantasilöshet som får mig att låta som en skiva som hakat upp sig. Det finns ju så mycket bortom allfarvägarna, så mycket som man missar. Och ändå, så lätt att välja det vanliga - också för att det ibland är det man tycker är det bästa. Jane Eyre av Charlotte Brontë deltar alltså utom tävlan, eftersom maxantalet gånger man får medverka i en Tematrio eller liknande torde vara uppnått. Redan från början bestämde jag att mina klassiker skulle vara skrivna före 1900-talet, vilket försvårade en aning för mig.

Genji Monogatari (Berättelsen om Genji) av Murasaki Shikibu kallas ibland världens äldsta roman, skriven som den var på 1000-talet av en japansk hovdam. Den är ganska knepig att läsa och mycket lång; själv har jag bara läst en förkortad utgåva i engelsk översättning, och översättningarna skiljer sig en hel del från originalet, som tycks vara extremt svårläst, bl.a. därför att de hundratals personerna saknar egennamn och i stället benämns med titlar eller i relation till andra personer. Om man är fascinerad av Japan tycker jag att man bör läsa något ur den i alla fall.

Eftersom jag inte är någon stor läsare av lyrik tycker jag inte att man måste läsa hela diktsamlingar (mitt enda undantag när det gäller att "har man påbörjat en bok ska man läsa ut den"?) men några dikter av Anna Maria Lenngren hör till allmänbildningen, som t.ex. "Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon" och "Pojkarne".

Och till sist, efter långt funderande, ger jag upp. Det får bli en annan Brontësyster, Emily, och hennes Wuthering Heights (Svindlande höjder), eftersom Jane Austen inte riktigt lyckats fånga mitt hjärta. Storm ute, storm inne, storm i hjärta, storm i sinne skulle kunna sammanfatta den om man vill vara lite hädisk. Passion och galenskap i och på liv och död - hur skulle den inte kunna vara en klassiker?

5 kommentarer:

Sanna sa...

Shikibu, vilket intressant tips, henne hade jag inte hört talas om. Men Anna-Maria Lenngren är en av mina stora idoler! Hon är vansinnigt vass.

Ugglanoboken sa...

Wuthering Heights är klassikernas klassiker! :-) jag gillar dina lite ovanliga tips!

Helena sa...

Wuthering Heghts måste jag se till att läsa.

Anna sa...

Fantastiska Wuthering Heights alltså... det är ett mästerverk på alla sätt och vis!

Lenngren är ju också för härlig. Några ord till min kära dotter... är en av mina favoritdikter alla kategorier.

Freja sa...

Alla systrarna Brontë ligger i min attläsahög, jag kommer nog till dem så småningom...