tisdag 10 mars 2015

Tematrio - Pengar

Den här veckan ber Lyran oss att berätta om tre romaner där pengar spelar stor roll och jag blir förvånad över hur svårt jag har att komma på en tredje titel, trots att det den här gången inte nämndes något om att böckerna skulle vara bra...

Little Women/Unga kvinnor av Louisa May Alcott var den första boken som dök upp för mig. Visst, det kanske är tydligare med moralens och religionens roll men i stort sett alla beslut som fattas och alla frestelser de unga kvinnorna ställs inför har sin grund i bristen på pengar.

Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt läste jag för drygt ett år sedan och ställde mig väl något kallsinnigare till än "alla andra". En kvinna vinner plötsligt en enorm summa på lotto och livet som inte blev som hon hade tänkt sig blir det ännu mindre - men på helt andra sätt. Frågorna som ställs kring vad man verkligen behöver och vad man skulle vilja ha är i och för sig intressanta men resten . nja, faktiskt.

I The Paying Guests av Sarah Waters är det behovet av pengar som i första hand leder till uthyrningen av en del av det stora huset och därmed allt som komma skall men pengar spelar en genomgående roll på ett annat, mer subtilt sätt också. Kontrasten mellan att ha och inte ha och vad utsikterna om ett inte alls föraktligt belopp skulle kunna leda till. Men hela tiden mest antydningsvis.

9 kommentarer:

Robert W sa...

Allt jag önskar mig låter lite intressant, även om jag förstår att du inte har övertygats. Får försöka läsa den någon gång.

Hanneles bokparadis sa...

Lite annorlunda intressant trio.

Ugglanoboken sa...

Little Women har jag inte tänkt på på länge - tack för påminnelsen!

Mrs Calloway sa...

alla böcker handlar mer eller mindre om pengar, tycker jag. fin trio. den påminner mig om att jag ännu inte läst Waters! hurra!

Sanna sa...

Fattigdom som trigger finns i många böcker, men svårt att komma på titlarna sådär när en får frågan.

Åsa C sa...

Känner bara till den första i din trio. Tack för tips! :)

Saga sa...

Robert W - nej, jag blev inte övertygad men jag känner mig ganska ensam om det så det är nog mig det är fel på.

Mrs Calloway - jo, på samma sätt som verkligheten genomsyras av pengar och ekonomi på mikro- och makronivå gör litteraturen det men det finns ändå stora skillnader i hur ekonomiska förutsättningar och ställningstaganden framställs. Sarah Waters gör väldigt mycket med små medel just när det kommer till pengarna i den här boken.

Sanna - jo, fattigdom som trigger och förutsättning är väldigt vanligt men jag kom inte på så många som jag ville ha med ändå.

Lena sa...

Har inte läst dessa titlar, så tack för tipsen.

Monika sa...

Unga kvinnor hade jag inte en tanke på, men det har gått en del decennier sedan jag läste den :)