måndag 31 augusti 2015

Tematrio - facklitteratur

Den här veckan undrar Lyran vad vi läser för facklitteratur men lägger till brasklappen "gärna något från er professionella sfär". Så hade hon inte skrivit om redovisningsekonomer och financial controllers utgjorde merparten av bokbloggarna, det är jag ganska säker på men nu är det som sådan jag förtjänar större delen av mitt levebröd. Men även om jag jublade över en bok om tjänstepensioner för något år sedan (ja, det är sant), är det inte något jag skulle rekommendera någon annan. Alltså blir det lite annat. (Den facklitteraur jag däremot läser handlar om litteratur och opera men därifrån är mina inkomster synnerligen ringa.)

När jag studerade på Handels var en av de roligaste kurserna den som handlade om ekonomisk psykologi. Där läste vi bl.a. Richard H. Thalers bok The Winner's Curse - Paradoxes and Anomalies of Economic Life och den handlar just om märkligheter i ekonomiskt beteende, om hur upplevt ekonomiskt värde förändras beroende på om man faktiskt äger en sak eller inte, om hur auktioner får en att betala för mycket och mycket annat. Dock minns jag inte om den tar upp den intressanta distinktionen mellan att tjäna pengar och att spara pengar, något som de flesta tycks ha svårt att skilja på i dagligt tal.

Klas Eklunds Vår ekonomi är en klassiker, hittills utgiven i tretton upplagor, vad gäller litteratur i grundläggande ekonomi. Pedagogiskt och överskådligt förklaras en mängd begrepp och vad ekonomi egentligen handlar om både på mikro- och makroplanet.

Freakonomics av Steven D. Levitt och Stephen J. Dubner (vad är det med amerikaner och initialer?), slutligen, är som en ytterligare populariserad version av The Winner's Curse ovan. Den är underhållande och spretig och statistisk används på ett ibland synnerligen vilseledande sätt - ibland på ett sätt som visar att det är det vilseledande som är normen.

7 kommentarer:

Boklysten sa...

En mycket professionell trio!

Hanneles bokparadis sa...

Intressant trio!

Mrs Calloway sa...

säkerligen något jag skulle behöva fördjupa mig i... intressant trio!

Joelinda sa...

Intressant! Jag hatar ekonomi. Hatar. Det är väldigt synd om min bokföringstjej, kan jag säga, för jag måste vara en värstingkund... Men dina böcker låter intressanta, i synnerhet den översta skulle jag gott kunna tänka mig att läsa!

Sanna sa...

Jag ordnade ett seminarium om euron en gång för länge sen och Eklund var en av talarna. Rätt pedagogisk då också

Lena sa...

Ekonomi är intressant. Jag gick en ekonomisk gymnasieutbildning när jag var ung och har läst lite enstaka kurser i ämnet efteråt också. Läste mycket facklitteratur i ämnet när jag var yngre, men det skulle jag nog inte komma på iden att göra numera.

Åsa C sa...

Intressant ekonomisk trio! :)