onsdag 19 augusti 2015

Tematrio - Vänskap


Eftersom vänskap är något jag verkligen uppskattar borde jag inte ha så svårt att hitta tre böcker som handlar om detta, när nu Lyran efterfrågar det till veckans Tematrio. Ändå velar jag framför hyllorna, eftersom jag inser att det i mina böckers värld så ofta handlar om vänskap med komplikationer, ibland vänskap som blir till något annat och att det är detta "något annat" som överskuggar vänskapstemat.

Att ringa Clara av Anna Schulze handlar om en komplicerad och intensiv vänskap mellan två musikstuderande unga kvinnor. Det är en skildring av en vänskaps historia, dess uppgång och fall, från symbios till söndring och jag älskar den.

När jag i somras läste Samantha Ellis litterära självbiografi Mina hjältinnor blev jag påmind om en del aspekter av Shirley Conrans Lace, som jag glömt sedan jag läste den som tolvåring. Ja, det är en hel del smått spektakulära och mycket explicita sexscener (OK, jag har inte läst Fifty Shades) men i fokus står ändå vänskapen mellan de fyra kvinnorna och hur de hjälper varandra genom såväl äktenskapliga som karriärmässiga motgångar.

Lotta Olsson har skrivit och Maria Nilsson Thore illustrerat tre böcker om de två vännerna Hasselmusen och Jättemyrsloken. Det är underfundiga böcker som passar utmärkt för såväl fem-sjuåringar som deras föräldrar och vänskapen mellan de mycket olika djuren är en väsentlig del, särskilt i den tredje boken: Meningen med livet. I synnerhet i den, som Hasselmusen skulle säga. (De övriga två heter Konstiga djur och En annan resa.)

3 kommentarer:

Monika sa...

Lace läste jag också i min ungdom, men jag minns nog faktiskt inget alls från den :)

Robert W sa...

De här böckerna hade jag inte ens hört talas om, vilket alltid är stimulerande för nyfikenheten.

Sanna sa...

JAg klurade så mycket på litterära vänskapsförhållanden mellan jämnåriga kvinnor, men jag kunde inte komma på någon! Förutom i barn- och ungdomsböcker. Men du hade ju hittat några, så skönt, då finns de i alla fall.