måndag 10 augusti 2015

Tematrio - Så'nt en kan äta

Förra veckan lyckades jag inte få ihop någon trio med länder i titlarna så nu kände jag en viss press när det var ätbara saker som efterfrågades av Lyran. "Men det är ju enkelt" tänkte jag först och sedan visade det sig vara betydligt svårare än jag trott, eftersom jag inte ville återanvända titlarna i en tidigare Tematrio. Till sist blev det i alla fall dessa tre:

Apple of My Eye är ytterligare en tunn bok av Helene Hanff - kvinnan som är mest känd för sin brevväxling med en Londonbaserad bokhandel: 84 Charing Cross Road/Brev till en bokhandel. New York är staden där Helene Hanff bor men det visar sig att hon inte vet så särskilt mycket om den - alltså ger hon sig ut på en upptäcktsfärd på hemmaplan.

Det finns annan frukt än apelsiner är Jeanette Wintersons självbiografiska debutroman från 1985. En djupt religiös ung kvinna möter kärleken - i en annan kvinna och måste ifrågasätta allt hon lärts och trott på. Men som det står i Bibeln: störst [av dem] är kärleken.

Hjortronlandet, som gavs ut 1955, var Sara Lidmans andra roman. Med ett väldigt speciellt språk, fyllt av gamla uttryck och "transkriberad" dialekt, skildras främst några kvinnoöden i Västerbotten i en tid fattig på pengar och sociala skyddsnät men rik på överlevnadsinstinkt och - faktiskt - humor.

8 kommentarer:

Boklysten sa...

Jeanette Wintersons bok är den enda jag läst av de här böckerna.

Sanna sa...

Winterson är jättebra! Har du läst uppföljaren, "Varför vara lycklig när du kan vara normal"?

Saga sa...

Det är länge sedan jag läste Winterson så jag har faktiskt inte läst Varför vara lycklig när du kan vara normal - än.

Robert W sa...

Jag har också läst Det finns andra frukter än apelsiner och tog med den på min lista. Uppföljaren har jag dock inte läst.

Monika sa...

Har inte läst någon i din trio, men Winterson har jag på min nyfiken-på lista.

Sara Pepparkaka sa...

Jeanett Wintersons bok har jag läst, och den tyckte jag var bra läsning.

Lena sa...

Har inte läst någon av böckerna i din trio.

Helen B sa...

Intressant trio! Winterson vill jag väldigt gärna läsa.