tisdag 1 mars 2016

Tematrio - Uppväxtskildringar

Den här veckan är det uppväxtskildringar som är ämnet för Lyrans Tematrio och jag slås av två saker: de jag först kommer att tänka på är hela serier av böcker och jag har redan haft med dem under andra teman. Nåväl, här är några som inte var bland de allra första, även om samtliga inte är helt nya för sammanhanget ändå. Starkt självbiografiska är de i vart fall alla tre.

Min fantastiska väninna är första delen i en serie av Elena Ferrante. Ett ganska fattigt liv i en by eller om det är en liten stad i närheten av Neapel, skolan och läsningen som en möjlig väg därifrån, en flickvänskap som inte är det allra enklaste men just därför en väldigt träffande skildring av närhet och avundsjuka.

Barbro Lindgrens självbiografiska böcker om Sparvel utspelar sig i övre medelklassens 1940- och 50-tal men kändes märkligt nutida ännu trettio-fyrtio år senare. Kanske beror det på att hon växte upp i samma område som jag, kanske bara på att allt i tillvaron inte förändras så mycket som man lätt förleds att tro.

Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh handlar om den duktigaste av de duktiga flickorna, hon som bär familjens väl och ve i det nya landet på sina späda axlar, hon som plötsligt har alla chanser i världen - och måste ta dem. Hon når långt, mycket långt, men hela tiden har hon så nära till underläget som invandrare - kontrasterna i tillvaron blir enorma och det tär, allt tär.

8 kommentarer:

Sanna sa...

Det var någon som tipsade om Ferrante, jag kanske försöker mig på henne. Framsidan såg så chicklitsk ut men min kompis lovade att den var bra på riktigt så jag får väl ta risken... :)

Hanneles bibliotek sa...

Barbro Lindgren, visst är hon bra, fin trio.

Monika sa...

Sparvel känner jag igen, tror jag läst någon av dem.

Boklysten sa...

Har inte läst någon av de här böckerna.

Åsa sa...

Känner inte till någon av dessa tre. Tack för tips! :)

Sara Pepparkaka sa...

Sparvelböckerna läste jag som barn. Men så länge sen det var jag tänkte på dem!

Birgitta sa...

Jag tänker spontant på Oranges Are Not the Only Fruit, Jane Eyre, Great Expectations, Anne på Grönkulla och Montgomery's Emily-böcker när jag tänker på uppväxtskildringar. Men jag tror du har skrivit om samtliga dessa. Har du läst Åke och hans värld? Den brukade anses som en ypperlig uppväxtskildring, men det är så länge sen jag läste den att jag knappt minns den, och jag tror inte någon läser den idag.

Saga sa...

Sanna - Lyssna på din kompis! (Jag tycker att omslagen är OK men ganska intetsägande.)

Birgitta - Jane Eyre är den första bok som dyker upp för mig vid nästan vartenda Tematriotillfälle, känns det som. Jag tror att den har fått vara med fem gånger men det hade kunnat vara mångdubbelt fler. L. M. Montgomery har jag aldrig riktigt fastnat för, tyvärr, så även om hennes böcker är ypperliga exempel på både det ena och det andra kommer jag sällan att tänka på dem. Jag har inte läst Åke och hans värld men det vore inte konstigt om jag faktiskt hade gjort det.