måndag 25 april 2016

Tematrio - parrelationer

Jag har pausat från Lyrans Tematrio ett litet tag - såväl tid som inspiration har fallerat men när nu veckans tema är starka romaner om parrelationer så ska jag väl kunna knåpa ihop något, tänker jag. Problemet är, att som vanligt är de första titlarna som dyker upp sådana som redan fått vara med både en och flera gånger. Nåväl, jag ska försöka navigera runt dem.

De två saliga av Ulla Isaksson handlar om hur kärlek övergår i vansinne, eller om det finns en kärlek utan vansinne - för var går gränsen mellan en kärleksfull önskan att gå upp i den andra och en sjuklig dito? Ett par där det gått åt fanders, ett annat där det kanske inte gjort det, eller? Om det osaliga i saligheten.

Vårt gemensamma liv av Anna Schulze är en kärlekshistoria som skaver, något som berättats tusen gånger men inte så ofta ur mannens perspektiv. Om hur svårt det kan vara att förena familjeliv med yrkesliv, om hur den enas framgång inte leder till gemensam lycka. Och ja, det gör ont nästan hela tiden.

Dagen efter av Lionel Shriver är kanske ett lite udda inslag här, med sina dubbla tvåsamheter, sina alternativa parrelationer - för från en punkt finns det två historier, en där kvinnan valt en man och en där hon valt en annan. Men just genom berättargreppet där de ställs mot varandra leder till många intressanta frågeställningar och reflektioner.

8 kommentarer:

♥ Hanneles bibliotek sa...

Fin trio.

Boklysten sa...

Känner inte till de här böckerna. Tack för tips!

Mrs Calloway sa...

De två saliga läste jag för länge sedan. den var stark. Lionel Shriver tror jag står i min hylla, men Vårt gemensamma liv är ny för mig. bra trio

Robert W sa...

Dagen efter låter som ett intressant litterärt grepp.

Monika sa...

Känner inte till någon av dessa, men de låter väldigt intressanta alla tre.

Sanna sa...

Håller med ovan talare, det låter intressant alltihop!

Anna sa...

Dagen efter är det meningen att jag ska läsa inom de närmaste veckorna men jag har inte varit superpepp. Nu är jag lite mer motiverad :-) tack!

Lena sa...

Känner inte till någon av dina böcker.