fredag 20 januari 2017

Självklart om skuggsidor

I en av förra årets kataloger från Svensk Bokhandel fastnade jag för titeln Handbok för städerskor, en samling noveller av en författare jag aldrig hade hört talas om men som tydligen var den senaste "upptäckten" bland avlidna författare och idag skriver jag om den på dagensbok.com.

Drygt 500 sidor med 44 noveller men det känns aldrig långt och de korta berättelserna växer mer och mer samman till en splittrad roman om ett långt ifrån enkelt liv, ett liv som följer författarens eget tätt, tätt. En vilsen uppväxt, en dysfunktionell familj, olika arbeten bland och nära de svaga och utsatta, egen alkoholism, en syster döende i cancer - nej, det är inga enkla saker men oftast är mörkret hanterligt; antingen är det sakligt och konkret skildrat, eller serverat med en mörk och drastisk humor som distanserande effekt.

Det självbiografiska, eller förment självbiografiska, eller kanske bara anat självbiografiska kan ibland bli till ett hinder men här skapar det i vart fall illusionen av autenticitet, av att det som skildras måste vara verkligt (för verkligheten överträffar dikten) och hela tiden är det med ett bevarande av såväl författarens som berättarjagets integritet.

Nu vill jag läsa de 32 noveller som utgör resten av Lucia Berlins författarskap.

Här finns recensionen.

Inga kommentarer: