onsdag 18 januari 2017

Tematrio - Saker som är mjuka


Den här veckan frågar Lyran efter titlar som innehåller saker som är mjuka och jag tycker att det är fruktansvärt svårt att komma på några - ordet snö återkommer men är snö egentligen så mjuk när allt kommer omkring? Äsch, det får bli mossa, moln och skum

Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg handlar om Tilda som när hon tillbringar sommarlovet hos sin morfar möter såväl mörker och fara som kärlek i ett lantligt ingenstans där folktrons väsen inte bara hör hemma i sagorna.

Ett moln på min himmel är den titel Françoise Sagans Bonjour tristesse ursprungligen fick när den översattes till svenska. 17-åriga Cécile tillbringar sommaren på franska rivieran tillsammans med sin far och hans älskarinna. När faderns kärleksliv kompliceras ytterligare och Cécile ser sin tillvaro hotas börjar hon planera något som hon inte riktigt klarar av.

Boris Vians surrealistiska roman Dagarnas skum är såväl en drömsk och förvirrande kärlekshistoria som en samhällskritisk satir. Den rike och vackre Colin lever ett bekymmerslöst liv i Paris men när det visar sig att hans älskade Chloë har en näckros i lungan vänder allt och drömmen blir till en mardröm.

5 kommentarer:

Boklysten sa...

Tre för mig helt okända böcker.

Birgitta sa...

Jag läste Bonjour Tristesse (på franska!) när jag gick i gymnasiet, och tyckte väldigt mycket om den, minns jag. Jag kommer fortfarande ihåg flera tankar/iakttagelser från den som gjorde intryck på mig då, som till exempel: Om en person agerar som hen gör pga pliktkänsla så är det i princip omöjligt att få personen att ändra sitt beteende. Om hen gör saker av girighet eller kärlek eller hätskhet kan man manipulera personen och ändra beteendet, men om personen inte ens gillar eller har något att vinna på sitt beteende, bara är övertygad om att det är det rätta - glöm det! Då får man ta till andra, mer drastiska metoder.

Saga sa...

Jag kan ju inte franska - det var mitt stora problem när jag läste Villette, all denna franska som jag inte begrep mer än brottstycken av.

Birgitta sa...

Ja, idag skulle jag inte klara att läsa en roman på franska, så jag är rätt imponerad av mitt unga jag som klarade det. :-) (Kanske är Sagans franska extremt lättläst?)Min Achilleshäl är annars tyska - där kan jag ingenting, för det har jag aldrig studerat.

Lena sa...

Tre för mig okända titlar. Tack för tipsen.