torsdag 12 juni 2014

Tematrio - Sverige

Den här veckan är det svenskt som gäller i Lyrans Tematrio: berätta om tre svenska författare lyder uppmaningen och den borde vara nog så enkel att hörsamma men när möjligheterna är stora kan valet också vara svårt. Jag ska försöka välja namn som inte förekommit i Tematriosammanhang från min sida men jag kommer säkert att misslyckas.

Christine Falkenland har en särskild förmåga att borra sig in i sina gestalters själar och att med små medel skapa något stort. Jag har läst alla hennes romaner utom den senaste, Spjärna mot udden, som fått lite sämre kritik men för att citera andemeningen hos recensenterna: "även en Christine Falkenland med stora brister är bättre än de mesta som ges ut i det här landet".

Inger Edelfeldt har skrivit en av mina absoluta favoriter från tiden precis på gränsen till tonåring: Juliane och jag. Fortfarande tjugofem år senare är det någonstans där mitt stilideal ligger - långa kjolar, svart sammet, snirkliga silversmycken. Sedan har jag läst i princip allt hon skrivit och det mesta är mycket bra, även om det för mig inte når upp till Julianenivån. Och så tycker jag nog att hon var bäst förr (läs: på 1980-talet).

Anna Carlquist skrev två diktsamlingar på 1990-talet och försvann sedan från författarlivet, såvitt jag vet. Osminkat fanstyg och Tribut till älskarinnan är drastiska och explicita, dråpliga och hjärtskärande och åtminstone den första såpass omskriven och omtalad att den gavs ut i pocket efter en tid.

2 kommentarer:

Ugglanoboken sa...

Vilka bra tips! Falkenland har jag läst en del av för längesedan och minns att jag gillade det mycket!

Freja sa...

Vilka intressanta och spännande tips!