måndag 27 oktober 2014

Tematrio - Höstrysligheter


Med Halloween i faggorna är det naturligtvis skrämmande böcker som är ämnet för veckans Tematrio från Lyran. Som jag skrivit tidigare är inte skräck min favoritgenre och då jag inte läser så mycket nytt har jag svårt att inte upprepa mig.

Bellman & Black av Diane Setterfield läste jag dock ut i morse. Någon gång för halvannat sekel sedan skjuter en pojke en råka med sin slangbella, och råkor glömmer inte. Den som däremot glömmer är pojken och minnet lyckas han hålla borta, långt borta, genom idogt arbete. När en feber härjar träffar han ett avtal - men med vem? Det obehagligaste är dock dramaturgin där man bara väntar på katastrofen.

Feberflickan av Elisabeth Östnäs är mer en psykologisk thriller men stämningen är synnerligen ryslig och rysarmässig. Det är varmt, hett, kvavt och lukten, stanken av de där som ligger i sovrummet medan den unga kvinnan rör sig i det annars tomma huset.

Affinity av Sarah Waters rör sig också i det där gränslandet - är det något övernaturligt eller är det bara skickligt skapade illusioner? Ett medium i ett fängelse och en ung kvinna som ägnar sig åt välgörenhetsarbete där. Stämningen och det engelska 1800-talet är lysande, intrigen lite tunnare än jag önskat.

8 kommentarer:

Boklysten sa...

Känner inte till någon av de här böckerna.

Mrs Calloway sa...

sarah waters har jag läst, men inget av Setterfield och östnäs

Hanneles bokparadis sa...

nya titlar för mej

Sanna sa...

Bra trio! Och kul att du hittade kvinnliga skräckförfattare, jag kliade huvudet länge men kom inte på så många.

Lena sa...

Detta var tre för mig helt okända titlar. Tack för tipsen.

Helena sa...

Har läst annat av Waters, men inte just den här. Blir nog inte av heller, är inte görförtjust i skräck...

Åsa sa...

Känner inte till dessa tre. Tack för tips! :)

Freja sa...

Mycket skräck hos dig, jag brukar inte läsa den sortens litteratur, för jag sover så dåligt efteråt...