onsdag 15 oktober 2014

Tematrio - Titelfråga


Från ordklasser till skiljetecken... Den här veckan frågar Lyran efter bra böcker med frågetecken i titeln och jag tycker att det är svårt. Jättesvårt. I alla fall bortsett från en mängd barnböcker som jag inte läst. Ett bra ställe att börja leta brukar vara deckarhyllan där hemma och visst fick jag napp - i alla fall två titlar, även om den ena kanske inte är så bra. Dessutom ett litet tips till Lyrans ämnesbank för Tematrion: allitteration.

N eller M? av Agatha Christie är en av de böcker där varken Hercule Poirot eller Miss Marple ägnar sig åt mysterielösande, utan i stället är det paret Tommy och Tuppence som innehar den rollen. Tyvärr minns jag inte särskilt mycket av just den här historien.

Vem väntar på värdshuset? är en måttligt minnesvärd bok av Maria Lang men samtidigt tycker jag ju om pusseldeckare med en liten skara misstänkta på ett begränsat område. 

Något helt annat är Vem kan trösta Knyttet? av Tove Jansson, historien om hur det lilla ängsliga Knyttet måste bli modigt för att kunna rädda ett Skrutt. En kärlekshistoria på vers som både jag och barnen älskar.

2 kommentarer:

Sanna sa...

Det är ju en mycket bra trio! "Knyttet" är en stark kandidat till Bästa boken någonsin.

Freja sa...

Christie och Lang var favoriter när jag var ung, jag slukade allt som fanns på biblioteket. Knyttet är en fantastiskt fin bok!