tisdag 18 november 2014

Tematrio - Dystopier och jordens undergång


Den här veckan är det dystopier som efterfrågas i Lyrans Tematrio och jag fick snabbt börja välja bort titlar som inte fick plats.

The Handmaid's Tale/Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood gavs ut 1987 och utspelar sig ungefär i det som är vår tid, början av 2000-talet. U.S.A. har blivit ett fundamentalistiskt kristet land och efter olika katastrofer har fertiliteten sjunkit drastiskt. Lösningen är att använda de få fertila kvinnor som finns som surrogatmödrar och det är dessa som är titelns tjänarinnor. Det är bra och skrämmande och tyvärr inte så otroligt som man skulle önska. Och ja, det finns en opera baserad på den här boken (I just had to.)

Flod av Carolina Fredriksson handlar om två barn som bor i en övergiven husvagn vid en flodstrand. En bosättning har förstörts, rensats ut, och i närheten finns en stad, varifrån en ung kvinnar kommer med mat och småsaker. Små, små pusselbitar av vad som hänt och vad som händer fogas samman medan vintern obönhörligt drar närmare.

Slutligen Hungerspelen av Suzanne Collins. Oerhört spännande om en framtid där kampen för överlevnad blivit underhållning. Representanter för olika delar av ett land tvingas kämpa på liv och död i direktsändning och vinsten är förutom det egna livet fördelar för invånarna i hemområdet. Haussad första del av en trilogi för ungdomar men väl värd beröm, framgång och massor av läsare också bland vuxna.

8 kommentarer:

Boklysten sa...

Hungerspelen är den enda av böckerna i din trio som jag läst.

Sanna sa...

Atwoods bok är alldeles fantastisk, och fruktansvärd! Bra val.

Hanneles bokparadis sa...

Flod blir jag nyfiken på.

Helen Bruhno sa...

Atwood känner jag mig riktigt nyfiken på. Det är nog dags att jag tar och läser henne.

Åsa sa...

Flod verkar spännande - tack för tips!

Helena sa...

Älskar The Handmaid's Tale och Hungerspelen! Skriver upp Flod, den låter riktigt intressant :)

Lena sa...

De två första har jag inte hört talas om.

Freja sa...

Jag har inte läst någon av dem, det här var en svår triss för mig eftersom jag ytterst sällan väljer den här sorten böcker att läsa...