tisdag 4 november 2014

Tematrio - Pappor

Den här veckan är det böcker om pappor som ska fylla Lyrans Tematrio. Jag tycker inte att det var helt enkelt men så här fick det bli.

Pappan och havet av Tove Jansson skildrar hur muminfamiljen flyttar till en liten ö med en fyr, eftersom muminpappan känner sig onödig. Ö-livet innebär dock en hel del strapatser för familjen och samtliga har svårt att finna sig tillrätta. Det blir mycket ensamhet och funderingar för dem alla i den här barnboken som är minst lika mycket vuxenbok.

Maus av Art Spiegelman är en grafisk roman i två delar om Art Spiegelmans fars upplevelser i koncentrationsläger under andra världskriget. Men den handlar också om nuet (1980-talet) i New York och relationen mellan far och son.

I Beckomberga - Ode till min familj av Sara Stridsberg är fadern en nödvändig förutsättning för allt som sker, då det är han som är intagen på Beckomberga. Samtidigt känns det som om det knappt handlar om honom alls, eller snarare är det väl så att han är ganska frånvarande även i sin närvaro.

5 kommentarer:

Sanna sa...

Beckomberga har jag inte läst men de andra två är ju fantastiska!

Hanneles bokparadis sa...

Varierande pappor.

Boklysten sa...

Har inte läst någon av böckerna i din trio

Freja sa...

Härliga tips, jag har bara läst pappan och havet av dem.

Helena sa...

Maus låter ju riktigt spännade :)