tisdag 11 november 2014

Tematrio - Sjukdomar


Lyrans mamma har varit sjuk och därför är det böcker som handlar om sjukdomar som ska presenteras. När jag börjar fundera kommer jag bara på böcker om psykiska sjukdomar och cancer - och de flesta av dem har redan figurerat i en eller flera Tematrior. Eftersom ätstörningar är en läsmässig specialitet för mig funderar jag på att göra en sådan trio men det känns lite för tråkigt och förutsägbart. Samtidigt vet jag inte alls vilka böcker jag ska välja när de självklara fallit bort. Skulle jag kunna få göra en operatrio i stället? Men vänta nu, det borde ju gå alldeles utmärkt det här - operor har ju ofta litterära förlagor. Fast det blir väl lite ensidigt med dessa lungsjuka kvinnor också så det får bli en salig röra.

Kameliadamen av Alexandre Dumas d.y. är boken bakom Verdis opera La traviata - Den vilseförda. En lungsjuk kurtisan i Paris drabbas av kärleken i form av en ung man av något enklare bakgrund. Hon övertalas att flytta ut på landet med honom och de lever en tid ett idylliskt och tillbakadraget liv innan den unge mannens far övertygar henne om att hans dotters utsikter på äktenskapsmarknaden förstörs genom broderns syndiga leverne. Och operan är bättre än boken.

Iris - en sorgesång av John Bayley är en drabbande skildring av kärleken mellan en författare och filosof och en författare och litteraturvetare i Oxford. Det är en litterär duobiografi där det är hjärtskärande hur Alzheimers sjukdom tar ifrån Iris Murdoch hennes intellektuella förmåga och hur kaotiskt ett redan ganska kaotiskt liv blir också för den närmast anhörige.

Evelyn Spöke av Maria Hede har jag haft med i fler tematrior än jag kommer ihåg men den får vara med igen. Den i mitt tycke bästa skildringen av anorexi som någon lyckats åstadkomma. Det är en dagbok där allt kretsar kring vikt, mat och träning i en hetsjakt nedåt, nedåt. Det är inte analys, inte fantastiska formuleringar men det är väldigt trovärdigt - och livsfarligt för den som har sådana tendenser, eftersom allt triggande finns med.

6 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jättebra tips! Iris hade jag glömt

Sanna sa...

Kameliadamen, vilken klassiker!

Johannas deckarhörna sa...

Har inte läst någon av dessa så tack för tips :)

Helen Bruhno sa...

Boken om Iris verkar vara väldigt vacker, det tipset tackar jag för!

Lena sa...

Har inte läst någon av dina. Tack för tipsen.

Freja sa...

Intressant vinkling av ämnet!