måndag 11 maj 2015

Tematrio - Andra världskriget

I fredags firades 70-årsjubileet av andra världskrigets slut och det torde vara anledningen till att den här veckans upplaga av Lyrans Tematrio handlar om just andra världskriget. Det finns så väldigt många böcker att välja mellan och jag har valt tre som visar lite andra sidor än de absolut vanligaste.

Timme noll av Lotta Lundberg läste jag alldeles nyligen. Det är en roman med tre synnerligen löst sammanhållna historier men den dominerande utspelar sig precis efter krigsslutet i Berlin. Att fredens inträde inte automatiskt leder till frid och lugn är ju självklart men att det för många faktiskt innebär minst lika stora umbäranden och hot är något som inte skildras lika ofta.

När duvorna försvann av Sofi Oksanen utspelar sig Estland, där man befinner isg i en rävsax mellan tyskarna och bolsjevikerna. Livet är hårt och valen omöjliga, döden ständigt närvarande men också möjligheten att överleva, om än till ett pris som man inte förstår förrän efteråt. Svek, lögner och hemligheter.

Slutligen väljer jag Ulrike och kriget, som skrevs av en blott femtonårig Vibeke Olsson. Ulrike är tolv år gammal när andra världskriget bryter ut och redan en hängiven nationalsocialist. Hon litar på Hitler, som räddat Tyskland ur fattigdomen och anger fosterlandsförrädare som en god medborgare ska göra. Ulrike är en av "de onda" men samtidigt är hon ett barn, indoktrinerat i skolan och Hitlerjugend.

11 kommentarer:

Johannas deckarhörna sa...

Timme noll vill jag gärna läsa. :)

Boklysten sa...

Oksanens bok väntar i bokhyllan.

Robert W sa...

Okända böcker för mig. Ulrike och kriget verkar intressant.

Sanna sa...

Oksanen är toppen, den är verkligen jätteintressant. Och äntligen har jag begripit mer om vad som hände i Baltikum kring kriget och efteråt, tack vare henne.

Hanneles bokparadis sa...

bra trio, lyssnade på Sofi Oksanen när hon berättade om boken, hon gör bra research.

Monika sa...

Har inte läst någon av dessa, det finns ju liksom hur många böcker som helst om de här åren.

Åsa C sa...

Oksanens bok verkar spännande. Har f.ö inte läst någon av dessa. Tack för tips!

Marie Eggimann sa...

Nej tyvärr inte läst någon av dina men tar till mig dem som tips.

Saga sa...

Vad roligt att flera av er har läst eller vill läsa Sofi Oksanen. Av hennes nöcker kan jag rekommendera alla med en viss tvekan vad gäller Baby Jane - dessutom kommer det en ny roman till hösten: Norma.

Helen Midnattstankar sa...

Sofie Oksanen tillhör en av de författare jag gärna vill stifta bekantskap med.

Lena sa...

Jag har inte läst någon i din trio.