måndag 18 maj 2015

Tematrio - Olästa klassiker

Ständigt dessa klassiker, dessa dåliga samveten, dessa böcker man borde läsa men inte tar sig för - eller kanske vill läsa men ändå inte tar sig för, kanske just för att den där klassikerstämpeln i sig är så krävande. Den här veckan vill Lyran veta vilka klassiker vi inte läst men är nyfikna på och jag känner efter. "Nyfiken på" känns inte som någon bra beskrivning när det kommeer till klassiker för mig. Jag är för fast i måsten, borden och dåligt samvete på den fronten. Men jag ska försöka få fram tre jag vill läsa för att läsa, inte bara för att kunna bocka av dem på en mental lista - och ändå ska jag ha låtit bli att läsa dem.

Dantes Divina commedia har jag bara läst några korta avsnitt ur när jag studerade litteraturvetenskap och skulle gärna läsa mer av. Jag kan absolut inte läsa den på italienska och jag tror inte att det finns någon svensk översättning med rätt versmått så ska jag gå till en sådan på engelska eller nöja mig med en prosaversion? Eller är det bara undanflykter?

Chefen fru Ingeborg av Hjalmar Bergman har jag länge velat läsa men jag drar mig för det, eftersom jag vet att den kommer att vara så jobbig. Människor som handlar mot bättre vetande, människor man bara vill säga "gör inte så" till - åh, det kräver att man stålsätter sig på ett särskilt sätt.

The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald är jag ganska säker på att jag inte läst men jag förstår faktiskt inte varför. Den är ju inte överdrivet lång och jag tror att jag skulle tycka om den. OM jag nu skulle ägna mig åt en klassikerutmaning som Lyran vore den ett givet val.

8 kommentarer:

Boklysten sa...

Har inte läst någon av dessa. Tack för tips!

Sanna sa...

Hjalmar Bergman är alltid rolig och underfundig, en av mina favoriter!

Helena Andersson sa...

Jag blir istället glad och lockad när jag hör ordet klassiker :-) The Great Gatsby gillar jag!

Mrs Calloway sa...

fin trio! Chefen fru Ingeborg har jag läst många gånger. den är så bra.

Robert W sa...

Chefen Fru Ingeborg har jag läst. Prova den!

Monika sa...

Har inte läst någon av dessa, men lite utdrag ur Dantes verk har det blivit.

Åsa C sa...

The Great Gatsby har även jag blivit nyfiken på (efter denna tematriogenomgång...) :)

Saga sa...

Det får kanske bli Chefen fru Ingeborg och The Great Gatsby i sommar.

Jag inser också att det låter som om jag skyr klassiker men egentligen har jag läst ganska många. Den avsersion som grundlades i mina tidiga tonår har dock satt sina spår i hur jag resonerar kring klassiker.