söndag 29 november 2015

#dagens(fack)bokomslag dag 22-28

Ytterligare en veckas bokomslag från omslagsutmaningen blir det här. Jungfruspegel, litteraturvetenskap, teater m.m. Som vanligt, alltså.


Reqviem - Music of Mourning and Consolation av Alec Robertson. Cassell 1967. Omslag av Martha Lehtola. 


Den söndagen sjöng jag Mozarts Requiem, mitt älsklingsrequiem, och i höst är det tjugo år sedan jag sjöng det för första gången.Husmoderns hemkurer och goda råd utarbetade av Kerstin Wenström. B. Wahlströms förlag 1925. 


Jag gillar inte bara jungfruspeglarna, utan även de äldre handböckerna för vuxna kvinnor.Inventing the Victorians av Matthew Sweet. Faber and Faber 2002. Omslagsbilden är en målning av Theodore Roussel, omslagsdesign av Tim Byrne. 


En bok som handlar om att viktorianerna inte var fullt så viktorianska som vi tror - eller i vart fall inte på det sätt vi tror.Von Tag zu Tag - Das grosse Mädchenbuch av Rosemarie Schittenheim. Franckh'sche Verlagshandlung 1957. Omslag av Carola von Stülpnagel.


Ännu en bok om vad en ung dam bör veta - t.ex. ungefär vartenda bestick man kan föreställa sig.Innanför portarna - Stockholms trapphus 1880-1940 av Olof Antell, Margareta Cramér, Kerstin Mandén-Örn, Britt Wisth och fotograf Nino Monastra. Norstedts 1997. Formgivning av Carl Åkesson.Madame Sarah av Cornelia Otis Skinner. Houghton Miflin Company/The Riverside Press 1967. Omslagsbild av Alphonse Mucha.


Muchas bilder är verkligen vackra, liksom art nouveau överlag.


Barn och böcker av Greta Bolin och Eva von Zweigbergk. Kooperativa Förbundets Bokförlag 1945. Omslag av Birger Lundquist.


Här började synen på barn och böcker, eller snarare på böckerna för barn, förändras. Samma år debuterade Lennart Hellsing och Pippi Långstrump gjorde entré på barnboksscenen och sedan var ingenting sig likt.

Inga kommentarer: