måndag 30 november 2015

Tematrio - Kanada

Med anledning av Googles doodle för att fira Lucy Maud Montgomerys 141-årsdag har Lyran valt saker från Kanada som man tycker om som veckans Tematrioämne. Kanada... Hmmm, det enda jag kommer på är Margaret Atwood, Alice Munro och Catherine Mavrikakis och av dem är det bara Margaret Atwood jag verkligen gillar. Men Google var ju inspirationen så det blev till att googla ochdå löste det sig.

The Handmaid's Tale är den av Margaret Atwoods böcker jag tycker mest om, men den figurerar lite för ofta i Tematrion så jag tar min andra favorit, Cat's Eye/Kattöga. En snart femtioårig konstnär återvänder till staden där hon växte upp och minns sin skoltid, sina vänner och plågoandar. Just minns, för minnen innehåller ett element av osäkerhet som ger något extra åt denna uppväxt(och mer än så)skildring.

När jag gick i femman började det en ny flicka i min klass. Hon hade Roxettes The Look, som vi nästan lyssnade sönder, men framför allt var det hos henne jag upptäckte musikalen Chess - och Leonard Cohen. Cohenkassetten I'm Your Man lånade jag om och om igen på biblioteket och lyssnade på "First We Take Manhattan" och "Take This Waltz" tills jag kunde dem utantill i sömnen.

No Logo av Naomi Klein är en väldigt intressant bok om hur reklam och varumärken påverkar alla möjliga aspekter av vår tillvaro - och om andra vägar och möjligheter.

15 kommentarer:

Birgitta sa...

Jag ÄLSKADE (och älskar) Montgomery's böcker. De är min barndom, min uppväxt, de är jag. Jag tror ärligt inte att jag hade varit samma människa utan dem. Fast Atwood är också bra. Jag hade en period runt trettio eller så då jag läste allt av henne. Nu har jag inte samma koll, men har väldigt stor respekt för henne. Och jag tror det är svårt här i Sverige att förstå hur stor hon är i Kanada. När jag jobbade ett år på University of British Columbia i Vancouver så kom Atwood dit för att hålla en föreläsning. Då bokade man inte den största föreläsningssalen, nej man bokade en hel teaterbyggnad och sålde biljetter månader i förväg. De sålde slut förstås, och på själva dagen stod det hoppfulla utanför teatern och försökte få köpa biljetter svart! (Kunde gjort mig en hacka där.)När hon steg upp på scenen trodde jag faktiskt att tjejerna bredvid mig skulle svimma. "OMYGOD IT'S HER!!!" ylade de. Snacka om rockstjärnestatus. Det piggar upp mig kraftfullt att en författare (och en kvinnlig författare!) kan vara en sån idol.

Boklysten sa...

Atwood har jag ännu inte läst fast jag har någon av hennes böcker i bokhyllan. Leonard Cohen är en favorit för mig också!

Mrs Calloway sa...

Atwood läste jag mera av förr. men jag har nyligen lyssnat på henne. hon var jättebra. och Cohen är. Naomi Klein borde en alltid läsa

Saga sa...

Birgitta - har du läst Samantha Ellis How To Be a Heroine/Mina hjältinnor? Jag tror att du skulle tycka att den är ganska rolig.

Jag undrar om inte idolkult(ur)en kring författare förändrats väldigt mycket på senare år. Det handlar så mycket om att synas och att marknadsföra sig själv och sina böcker och läsarna har på samma sätt blivit mer... högljudda. Förr satt vi och läste och läste och skrev kanske på sin höjd ett beundrarbrev (ja, jag utgår från mig själv här). Nu recenserar vi allt närmast i realtid och vill nästan krypa under skinnet på författarna (nja, utgår inte fullt så mycket från mig själv här). Och kanske högljudda även vid föreläsningar och uppläsningar; en betydligt mer extrovert dyrkan, kanske på gott och ont. Men egentligen blir jag ju också mest glad över att det som jag uppfattar som bra litteratur/musik/teater får utrymme och genomslag.

Saga sa...

Boklysten - då tycker jag att du ska läsa den boken... ;-)

Mrs Calloway - jag har faktiskt inte läst Margaret Atwoods senaste böcker...

Och Leonard Cohen har jag inte lyssnat till på evigheter men nu lägger jag till I'm Your Man i min nostalgispellista på Spotify.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bra trio.

Biorgitta sa...

Saga - lustigt nog så läste jag Mina Hjältinnor av Samantha Ellis (på svenska, tyvärr, men det var en mycket bra översättning) av en ren slump i förra veckan. Jag var på bibblan för att lämna tillbaks några böcker och "råkade" då naturligtvis låna ännu fler. Ellis bok var skyltad av en framsynt bibliotekarie och lät kul så jag snappade upp den, läste den omedelbart samma kväll och gillade den jättemycket. Kollade sen upp om du nämnt den, och det hade du ju. (Annars hade jag tänkt rekommendera den.) Här vill jag passa på att säga hurra för våra fria kommunala bibliotek som gör det möjligt att bara plocka upp böcker på vinst och förlust utan att överväga om de är värda att köpa - och så läsa och lämna tillbaks och gå vidare. Fast Ellis funderar jag faktiskt på att köpa i julklapp till flera väninnor. (Passade förresten på att låna en Kate Morton-bok du rekommenderat vid samma biblioteksbesök.)

Sanna sa...

Atwood och Cohen är toppenval! Klein har jag aldrig riktigt gett mig in på.

Monika sa...

Det känns som att jag behöver ge Atwood ytterligare en chans. Jag har funderingar på den där trilogin med Oryx och Crake :)

Åsa C sa...

Fin trio! Känner att jag skulle vilja läsa något mer av Atwood. :)

Sara Pepparkaka sa...

Margaret Atwood fanns med i min trio också.

Lena sa...

Av Atwood har jag visst läst en bok. Har för mig att jag gillade den. Cohen är verkligen en sångare med härlig röst.

Birgitta sa...

För dem som ännu inte testat Atwood så rekommenderar jag verkligen hennes debutroman "The Edible Woman". Den fick ganska skrala recensioner när den kom ut, recensenterna förstod sig inte riktigt på den. Men det är en briljant skildring av en ung kvinnas alienation i ett konsumtionssamhälle som objektifierar kvinnor. Den är före sin tid på så många sätt (bland annat genom att ta upp ätstörningar) och dessutom är den bitvis väldigt rolig!

Anna sa...

Tack för fina tips! :-)

Saga sa...

Sanna - två av tre är inte så illa!

Monika - Margaret Atwoods böcker är så pass varierade att man kan tycka väldigt mycket om en och inte alls förstå sig på en annan så ge henne (minst) en chans till!

Åsa C - jag listade ju mina två favoriter och Birgitta rekommenderar The Edible Woman men det finns ju många andra.

Birgitta - The Edible Woman har jag läst för länge sedan och den står i bokhyllan men jag har inte tiiiid att läsa om den just nu. Ellis lånade jag ut till en kollega som tappat läslusten och hon tyckte mycket om den. Tyvärr vet jag inte om jag har några som jag brukar ge julklappar som jag tror skulle uppskatta den efter förtjänst.

Och biblioteken - ja, vad skulle jag göra utan dem? Eller framför allt hur skulle jag ha klarat mig utan dem som barn och tonåring? Min bokkonsumtion på den tiden (upp till 500 böcker per år) hade inneburit ekonomisk ruin om den hade tillgodosetts med köpta böcker.