tisdag 31 maj 2016

Tematrio - Paris

Den här veckan efterlyser Lyran främst romaner men även andra typer av texter som utspelar sig i Paris. I en lätt hysterisk koloraturaria jag sjungit en del men aldrig lyckats bemästra sjunger man "Paris, France" på ett lätt ironiskt/lakoniskt sätt och sedan dess har jag svårt att inte höra den frasen när Paris kommer på tal men jag tar ändå inte med romanen operetten bygger på utan

Paris France som också är titeln på en roman av Gertrude Stein. Den publicerades 1940, samma dag som tyskarna intog Paris, och är en blandning av självbiografi och analys av fransk kultur och liv utifrån en inflyttad amerikans perspektiv.

Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt utspelar sig till stora delar i Paris men det är mestadels ett Paris bortom det en vanlig besökare ser - det är visserligen promenader längs boulevarderna men mest de ombonade salongerna eller de storslagna privatslotten det rör sig om.

Vi ses vid Place de la Sorbonne av Justine Lévy sitter en dotter på ett café och väntar på sin mor, som så många gånger förr. Väntan fylls med minnen av en barndom och uppväxt präglad av föräldrar som inte finns tillhands när de behövs, som glömmer, åsidosätter, prioriterar bort. En precist skildrad och franskt elegant dysfunktionalitet.

7 kommentarer:

Robert W sa...

Jag läste din recension av Vi ses vid Place de la Sorbonne. Det verkar vara en intressant bok.

Monika sa...

Jag har inte läst någon av dessa, men jag är nästan säker på att något utdrag ur På spaning efter den tid som flytt förekom i gymnasiet :)

Mrs Calloway sa...

Gertrud Steins roman låter spännande. Proust har jag som så många andra endast läst delar av. Levy funderade jag också på. den är mycket bra och sorglig

Boklysten sa...

Har inte läst någon av böckerna i din trio.

Tantaugusta sa...

Den första är okänd för mig men de andra två gillar jag.

Anna sa...

Jag ska läsa Proust. Snart ;) Kanske är det dags nu, när månadens tema i Temaläsning 2016 råkar vara hyllvärmare, för På spaning efter den tid som flytt har värmt min hylla länge! Tack för påminnelsen!

Lena sa...

Har inte läst någon ur din trio. Proust har jag dock hemma, men har inte hunnit till den ännu.