måndag 17 oktober 2016

Tematrio - Öar

Jag har inte haft vare sig tid eller ork att blogga på ett tag men den här veckans Tematrio ska jag väl klara av. Lyran vill att vi berättar om böcker som utspelar sig på öar och det finns det gott om i min bokhylla och mitt minne.

Förra veckan - eller kanske förrförra - läste jag Märta Fohlins Sandöflicka, som utspelar sig på Gotska Sandön i slutet av 1930-talet. Det talas om krig och det finns värnpliktiga utplacerade på ön men det är bara kulisser för tankar och känslor i mellanrummet mellan barn och vuxen. En sista sommar i det välbekanta, sedan väntar något annat, men även det välbekanta börjar te sig främmande.

En annan ö, långt bort, är spelplatsen för Ön av Lotta Lundberg. Olivia lever sedan bortåt tjugo år på en liten paradisisk ö i Söderhavet, en gudsförgäten koloni i det brittiska samväldet. Hon hoppade av från sin läkarutbildning men praktiserar sina kunskaper bland befolkningen, jämte kvinnor som har andra helande krafter. Hon känner sig nästan som om hon hör hemma på ön, som om hon har blivit en av dem, men så kommer en delegation från Storbritannien för att utreda misstänkta sexuella övergrepp på barn och avståndet ökar.

Den delvis självbiografiska Sommarboken av Tove Jansson är en lågmäld skildring av sommartillvaron för Sophia, hennes farmor och hennes pappa (som hamnar i bakgrunden) på en ö i finska skärgården. Dagarna fylls av små saker, som blir stora i avsaknad av annat.

12 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

bara Sommarboken jag är bekant med.

Boklysten sa...

Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

Mrs Calloway sa...

Sandöflicka låter intressant. Sommarboken har jag läst. den är så fin

Sanna sa...

Tove Jansson är alltid underbar! Lundbergs bok låter intressant, jag kände inte till den innan

Marie Eggimann sa...

Sommarboken har jag hört talas om innan men de andra är jag inte så bekant med.

Robert W sa...

Jag undrar om Lotta Lundberg fått inspiration till Ön från Pitcairn. En del av dem som gjorde myteri på Bounty slog sig ner på den obebodda ön och koloniserade den. Ön har väl 50 invånare idag; alla ättlingar till myteristerna. Det har förekommit anklagelser om incest där.

Monika sa...

Har inte läst någon av dessa, men jag känner i alla fall till tvåan och trean :)

Åsa C sa...

Inte läst någon av dessa, så tack för tips! :)

Anna sa...

Tove Jansson dyker upp både här och där denna veckan - jag har faktiskt inte läst någonting av henne. Eller jo, jag har vaga minnen av Vem ska trösta knyttet? från dagis, men inte mer än så. Måste ju verkligen göra något åt det.

Sara Pepparkaka sa...

Sommarboken är en fin bok!

Lena sa...

Tack för trevliga tips.

Saga sa...

Robert W - jag är ganska säker på att inspirationen kommit från det som skrivits om Pitcairn men det är en roman så det finns inga anspråk på exakt överensstämmelse.