måndag 19 augusti 2013

Tematrio - sommarens läsning

Den här veckan vill Lyran att vi ska berätta om tre bra böcker vi läst i sommar och jag börjar genast våndas. Den här sommaren har inte alls blivit som jag ville på läsfronten och det som blev fel överskuggar det bra jag faktiskt läst. Det är kanske tråkigt att dra till med sina gamla favoriter när man läst om dem men så gör jag.

Evelyn Spöke av Maria Hede är den i mitt tycke bästa skildringen av anorexi. En dagbok där man får följa eufori och ångest, räkna kalorier och se hur mycket som faller så fort. Bra men farligt, om man befinner sig i riskzonen. Det här var nog min sjätte omläsning, kanske.

Min syster Sophie av Guy Burt är en psykologisk thriller där en dysfunktionell barndom och en märklig syskonrelation återges. När jag läste den för första gången för bortåt tjugo år sedan tyckte jag att den var så bra att jag omedelbart läste om den. Som lite vanare läsare av den sortens litteratur blir jag inte riktigt lika imponerad, men nästan.

När duvorna försvann av Sofi Oksanen läste jag alldeles nyligen och det tog lite tid att komma in i den och även sedan höll den sig på distans men åh, vad skickligt hon förde mig bakom ljuset både en och två gånger, just för att jag trodde att jag visste vad jag läste. Men jag sätter både Stalins kossor och Utrensning högre ändå.

6 kommentarer:

Marie sa...

En intresseväckande och lite oväntad trio. Kul!

[Anna] sa...

Väldigt intressant trio :)

Sanna sa...

Håller helt med om analysen av Oksanen - inte en lika bra berättelse som Utrensning, men så skickligt. Ingen enkel start, kan tänka mig att många ger upp när man måste jobba så mycket genom första kapitlen för att hänga med på vem och vad.

Lena sa...

Inget som jag läst. Tack för tipset!

Helena sa...

Viktiga ämnen, inget jag har läst, men har den lättare Oksanen på listan.

Freja sa...

Känner inte till någon av de böckerna, kul med nya tips!