tisdag 13 augusti 2013

Tematrio - Yrkestitel


Eftersom Lyran började på ett nytt jobb igår tyckte hon att det kunde vara lämpligt att reprisera en tidigare Tematrio, då benämnd Titelyrken. Det handlar alltså om litterära verk vars titel innehåller ett yrke. Det verkar som om jag har ett överflöd av sådana böcker i mina hyllor - de tre jag valde förra gången finns här och den här gången funderade jag på om jag kunde åstadkomma en clowntrio men den tredje titeln lät sig inte finnas så lätt efter Hjalmar Bergmans Clownen Jac och Heinrich Bölls Ansichten eines Clowns.

Die Klavierspielerin (Pianolärarinnan) av Elfriede Jelinek är ett dåligt samvete jag har - den roman som fick mig att inse att min tyska changerat till en skrämmande låg nivå. Alltså har jag faktiskt inte läst boken om pianolärarinnan som förtrycks av sin mor och i sin tur tar ut detta på sina elever.

Au Pair av Boel Gerell har jag läst en gång för länge sedan och betvivlar att jag kommer att läsa om men den motstår mina försök till utrensning i hyllorna med bravur. En ganska obehaglig historia om en au pair som lämnar sin egen dysfunktionella familj och hamnar i en annan.

The Handmaid's Tale (Tjänarinnans berättelse) av Margaret Atwood skrevs i början av 1980-talet och utspelar sig i en inte alls avlägsen framtid där kristna fundamentalister tagit makten och där den av olika orsaker krympande befolkningen är ett mycket stort problem. En lösning är att samla ihop unga därtill lämpade kvinnor som avelsdjur som ska förse de högt uppsatta med den avkomma de saknar.

6 kommentarer:

Lena sa...

Har inte läst någon av dina titlar. Tack för tipset!

Ingerun sa...

Jag tyckte att filmen "pianolärarinnan" var hemsk!

Saga sa...

Jag har inte sett filmen, eftersom jag har en idé om att jag ska läsa boken först men det tycks ju inte bli av.

Helena sa...

Flera stycken som nämnt tjänarinnan nu. Låter som en bok för mig :)

Bokdamen sa...

Inte läst någon av dessa, tack för tipsen!:)

Monika sa...

Jag hade också mängder av böcker med ett yrke i titeln. Har inte läst någon i din trio.