torsdag 26 december 2013

Årets fådda julklappsböcker (barnens)


I år fick inte barnen lika många böcker som förra året och samtliga lästes under förmiddagen igår.

Solägget av Elsa Beskow var mitt/vårt bidrag till Elsa Beskow-samlingen. Jag blev förvånad över att den är så kort.

Prins Jan är försvunnen av Hans Peterson och Ulf Löfgren uppskattades av snartfemåringen medan treåringen verkade tycka att den var tråkig.

Här är en liten gris av Ulf Nilsson och Fibben Hald är en roman om kärlek för små barn - men med en huvudperson som röker pipa och varje kväll tar sig en whisky känns det som boken är äldre än sina tjugo år.

Oliver av Birgitta Sif rekommenderas av Amnesty och nominerades till Nordiska Rådets pris för barn. och ungdomslitteratur 2013 men även om den är småtrevlig tycker jag inte riktigt att den lever upp till dessa "kvalitetsstämplar": en person känner sig lite annorlunda, lever i böckernas värld, känner sig ibland ensam men träffar av en slump en likasinnad och det är inte historiens slut utan en ny början. Sympatiskt, visst, men årets bästa - nja. Treåringen ville dock läsa den igen direkt.

Festen i Hulabo av Britt G. Hallquist och Helga Henschen är en lagom knäpp versberättelse om en fest där några högljudda och tjatiga höns tar stor plats.

Krakel Spektakels julafton av Lennart Hellsing och Poul Ströyer är en avskrift av en gammal ljudinspelning kompletterad med illustrationer från andra böcker om Krakel Spektakel. Verserna är egentligen sångtexter och jag är säker på att det hela fungerar bättre med sång och verklig dialog.

Inga kommentarer: