måndag 28 december 2015

En julklappsbok

Ja, i år fick jag en (1) bok i julklapp, i alla fall så här långt. Det var The Story of a New Name, andra delen i Elena Ferrantes neapolitanska serie - jag hade önskat mig del 2-4 - annars var det mest hudvårdsprodukter och godis i mina paket. Det är kanske så det är den sista julen som trettionånting?


Vi fick operabiljetter också, med barnvakt inkluderad, och ett icke öronmärkt bidrag som går till inköp av något så ofancy som en ny torktumlare (dock en fancy sådan, hör bara: värmepumpsmodell, självrengörande kondensor, kapacitet 9 kg...) på mellandagsrean.

3 kommentarer:

Birgitta sa...

Vad det gäller julklappsböcker brukar jag ta det säkra före det osäkra och BÅDE låna en trave på biblioteket OCH beställa en eller ett par bra titlar från Amazon som jag gömmer i samma skåp som de andra julklapparna. De från biblioteket kan man börja läsa när som helst (kvällen före julafton, till exempel, eller ännu tidigare) men dem som jag köpt och betalt - de riktiga julklappsböckerna - får inte tas fram förrän efter julklappsutdelningen. Från biblioteket hade jag i år två deckare av Elly Griffiths (jag gillar hennes serie om Ruth Galloway), Nora Ephrons essäsamling "I Feel Bad about My Neck" samt en liten oansenlig sak som heter "The Hat Shop on the Corner" av Marita Conlon-McKenna. Har inte påbörjat den ännu och har ingen aning om vad Conlon-MacKenna är för en typ, men boken ska tydligen vara "Warm and uplifting - an absolute joy to read" enligt någon som heter Patricia Scanlan (vet inte vem det är heller)vilket pekar åt samma håll som titeln - feel-good riktat till kvinnor, vilket kan passa till jul. De jag beställde från Amazon var två 30-talsdeckare av Doriel Mavis Hay. Hon skrev bara tre detektivromaner allt som allt: "Murder Underground" 1934, "Death on the Cherwell" 1935 och "The Santa Klaus Mystery" 1936. Jag hade läst mittenboken tidigare i år, så det var ettan och trean som nu blev mina julböcker - den sista uppenbarligen särskilt lämpad för julläsning. Man kan inte chansa till jul!

Saga sa...

Eftersom jag ändå inte kommer att hinna påbörja den enda julklappsboken förrän om någon månad borde jag inte klaga. Jag uppskattar att läsa om andras julläsningsplaner men samtidigt blir jag mest avundsjuk, eftersom det där med julläsro inte är något jag lyckas få in i mitt liv. Sammanhängande ledighet innebär att jag försöker fixa sådant som är eftersatt hemma (inkluderar att röja i biblioteket, där jag alltsomoftast hittar böcker jag glömt att jag ägde och fastnar i att bläddra i dem (senast The Rise and Fall of the British Nanny, hur tänkte jag när jag skaffade den?)) och sedan är ju årsskiftet den absolut mest arbetstyngda tiden på året för mig.

Jag harvar på i Göran Gademans Operahistoria (recensionsbok, "harvar på" mest för att det tar tid, inte för att det på något sätt är dåligt) och suktar efter Kate Morton men räknar med att det blir lite Proust först, eftersom jag tänkt att jag ska läsa klart På spaning efter den tid som flytt tjugo år efter att jag påbörjade den.

Gott nytt år och tack för dina långa kommentarer som alltid gör mig glad!

Birgitta sa...

"The Rise and Fall of the British Nanny" låter som en intressant bok - typiskt sån som jag skulle kunna låna/köpa/läsa, så det verkar inte alls konstigt att du skaffat den, tycker jag! Tack för de vänliga orden och gott nytt år själv!