tisdag 29 december 2015

Tematrio - Inför kommande år...

Den här veckan ser Lyran framåt i Tematrion och undrar vilka böcker vi vill läsa 2016 eller om vi har några specifika föresatser på det litterära området. Jag aktar mig oftast för nyårslöften av alla de slag, eftersom de har en tendens att bli bördor mer än sporrar men i år har jag verkligen tre läsmässiga föresatser.

För tjugo år sedan började jag läsa Prousts På spaning efter den tid som flytt men avbröt det hela efter ett par delar. För sju år sedan gjorde jag ett nytt försök men kom lika långt. Nu är det tredje gången gillt och min plan är att bli klar när det är så gott som exakt tjugo år sedan jag började. Vi får väl se hur det går med detta Prousprojekt.

Elena Ferrantes Neapelserie är enligt många något man bara måste läsa. Till våren kommer första delen på svenska men den har jag redan läst i engelsk översättning. Jag var inte trollbunden men tyckte tillräckligt mycket om den för att planera att läsa de återstående tre delarna 2016 och del två fick jag i julklapp.

Jag tycker att Proust och Ferrante fyller min kvot av ambitiös och seriös läsning och därför är den tredje föresatsen att hänge mig åt litterär eskapism av det ena eller andra slaget. Böcker som läser sig själva, eftersom det är ett sådant driv i dem. Böcker som sveper in mig och bort mig från verklighet och vardag.

8 kommentarer:

Boklysten sa...

Proust har jag länge varit sugen på att försöka mig på.

Sanna sa...

Proust är väl ambitiöst så det räcker för tre!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Proust kan man läsa bara bitar - och njuta. Sara Danius kan sin Proust, läs något av henne; Proust-Benjamin : om fotografin berättar om varför Prousts förtjänar en plats i fotografins teorihistoria, faktiskt roligare än det låter.

Mrs Calloway sa...

det finns mycken hjälp att hämta inför läsningen av Proust, t. ex. Olof Lagercrantz utmärkta Att läsa Proust. den enda människa jag känner som läst hela spaningen är min egen syster. hon har pepprat sina mejl med citat genom åren. Ferrante - serien har jag också ögonen på

Sara Pepparkaka sa...

Jag ser fram emot att höra om både Proust och Ferrante!

Lena sa...

Proust har jag länge tänkt ge mig på och det händer någon dag....om det blir nästa år får väl tiden utvisa.

Ugglanoboken sa...

Ferrante tänker jag också läsa under året. Proust tror jag att jag sparar men jag vill verkligen läsa den nån dag!

Saga sa...

Jo, På spaning efter den tid som flytt är väl något de flesta som läser mycket funderar på att ge sig i kast med, om de inte redan har gjort det. Jag har älskat att befinna mig i den Proustska världen men känner egentligen aldrig att jag har tid och ro att gå in i det tempot men säger jag det till tillräckligt många måste jag ju!

Jag kommer nog att läsa en del kringlitteratur också - förra året läste jag En sommar med Proust och den Proustessä som ingick i Sara Danius Husmoderns död samt nosade på en artikel vi hade som kurslitteratur på litteraturvetenskapen 1997 om tidsskikten. I hyllan står också Proust och tecknen men att döma av det jag läst om den vet jag inte om jag klarar den men Lagercrantz ska jag titta på - tack för tips!

Vi får se om det blir en Ferrantehausse även i Sverige i och med Norstedts utgivning.