tisdag 15 december 2015

Tematrio - Litterära fantasier

Den här veckan undrar Lyran över våra litterära fantasier; vilka vi skulle vilja träffa, vart vi skulle vilja åka eller vad vi skulle vilja göra.

Jag har alltid älskat att läsa om internatskolor, dessa slutna världar där så mycket spännande tycktes hända (och eventuell pennalism antingen sopades under mattan eller beskrevs med förmildrande ordalag). Allra bäst är det ju på J. K. Rowlings Hogwarts, naturligtvis, så där skulle jag vilja gå, åtminstone ett tag (för att jag bra många år för gammal kan jag ju också ordna till med fantasins hjälp.

En annan sorts magi är det som omger Erin Morgensterns Nattens cirkus men en natt i mitt liv skulle jag vilja tillbringa där, i den svartvita mystiken. (Då får jag naturligtvis inte hela den trollbindande historien men jag tror att stämningen på denna cirkus räcker långt.)

Och så älskar jag ju 1700-talet och teatermiljöer så naturligtvis skulle jag vilja smyga genom Gustaf III:s operahus i hälarna på C. J. L. Almqvists Tintomara. En historisk miljö men skildrad med senare ögon och idéer.

5 kommentarer:

Boklysten sa...

Internatskolor är verkligen intressant att läsa om

Birgitta sa...

Å, collegemiljön i Jean Websters "Daddy-Long-Legs"! Judys tornrum! ÄLSKAR den!

Monika sa...

Hogwarts hade verkligen varit kul att besöka :)

Lotten sa...

Jag kunde inte heller motstå Hogwarths!

Mrs Calloway sa...

bra förslag! jag tror att jag måste läsa Nattens cirkus