onsdag 27 februari 2013

Tematrio - Sportlov


Eftersom det är sportlov söker Lyran böcker där sport spelar en framträdande roll i den här veckans tematrio. Mitt sportintresse är väldigt lågt, även om jag ägnar mig åt en del passivt sportföljande då min man är extremt intresserad av sport - all sport, och det är inte precis ett plus för mig om det står något om sport och idrott i en baksidestext. Å andra sidan läser jag en hel del ätstörningsskildringar och där får jag ju en del sport på köpet. Faktum är, att jag behövde inte fundera särskilt länge för att få ihop betydligt mer än de tre som nämns nedan.

Dubbelfel av Lionel Shriver handlar om ett par där båda spelar tennis på hög nivå men med helt olika inställning: Willy har spelat sedan hon var barn och älskar tennis över allt annat, medan Eric börjat spela sent och åtminstone inledningsvis ser det som en möjlighet till karriär och pengar. Medan avståndet i ranking dem emellan minskar gnager sig också rivaliteten in i äktenskapet och det är en plågsam match att följa, en där det bara finns förlorare - som så ofta hos Lionel Shriver.

Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer handlar om hur drömmen om att bli den bästa fotbollsspelaren i världen vänds i en mardröm av räknade kalorier. För ovanlighetens skull en skildring av en manlig anorektiker. En ganska kort bok där lite väl mycket ska in men inte så pjåkig ändå.

Singletonserien av Louis de Geer är en svensk skildring av en engelsk internatskola med allt vad den innebär och då i hög grad sport som något både fostrande och en möjlighet att vinna status och kanske även upprättelse. För huvudpersonen Gunnars del är det framgångar i simning som ger honom en position i skolans slutna samhälle.

2 kommentarer:

Ingerun sa...

Har sett den där "Som Zlatan.." men inte läst den.

bloggbohemen sa...

Som Zlatan fast bättre läste jag alldeles nyligen och tycker att temat är bättre än vad själva boken är, men bra att även en ung killes ätstörningar finns med i ungdomslitteraturen.