tisdag 27 januari 2015

Tematrio - Transportmedel

Den här veckan är det böcker som på något sätt handlar om transportmedel som Lyran efterfrågar i sin Tematrio. Det känns som om jag borde kunna komma på massor av titlar men ändå står det still bortsett från Agatha Christies 4.50 från Paddington och Mordet på Orientexpressen och, förresten, The Mystery of the Blue Train. En Tematrio med enbart Agatha Christies tågdeckare? Kan jag göra så? Nej, det kan jag inte.

Jag har inte läst Bea Uusmas Expeditionen - Min kärlekshistoria men jag har läst boken som, om jag minns rätt, var upprinnelsen till hennes passion: Med Örnen mot polen. Det är en bok som bygger på det material som hittades när man fann Andrée, Strindberg och Fraenkel 1930. Jag fann den i min farmors bokhylla som barn och fascinerades och förfasades av denna resa som slutade i katastrof, delvis p.g.a. stora problem med det planerade trasportmedlet luftballong.

Janis den magnifika av Johanna Nilsson utspelar sig (mest) under en bilresa med en sjuttonåring vid ratten. En sjuttonåring i upplösningstillstånd av sorg och saknad - och ilska. En mycket Johanna Nilssonsk ungdomsbok, helt enkelt.

Pianostämmarenav Daniel Mason innehåller flera olika transportmedel, för såväl människor som den flygel som står i centrum för historien. Just problemen ger skepp, åsnor och flottar en särställning i en bok som jag inte riktigt vet vad jag tycker om.

Bonus + spoiler alert: i Doktor Dolittles underbara resor av Hugh Lofting återfinns ett av de märkligaste transportmedlen jag hört talas om - en gigantisk snäcka, vars skal skimrar i varmt röda toner och vars röst är mycket vacker, har jag för mig.

6 kommentarer:

Sanna sa...

Bra trio! Och jag hade inte tänkt på att Christie skrivit så många tågdeckare, så intressant

Boklysten sa...

Har inte läst någon av dina tre, men Pianostämmaren är jag nyfiken på.

Ugglanoboken sa...

Pianostämmaren minns jag att jag gillade, fast det var länge sedan jag läste den nu... Kul att Agatha Christie har så många tågdeckare!

Lena sa...

Jag tog faktiskt me Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie. Den passar ju perfekt. Pianostämmaren har jag hört talas om och den är jag lite sugen på att läsa.

Helen Bruhno sa...

Många fina tips här! Även jag tog med Mordet på Orientexpressen!

Freja sa...

Åhh, jag kommer ihåg dem snäckan från Doktor Dolittle, kul att bli påmind!