tisdag 21 april 2015

Tematrio - Böcker från hela världen

Med anledning av Världsbokdagen på torsdag uppmanar oss Lyran att berätta om tre intressanta texter från jordens alla hörn, Ah, "intressant" räcker, tänker jag, som i stort sett bara läser böcker från ett väldigt begränsat geografiskt område och har svårt att dra mig till minnes riktigt bra böcker från andra platser, som inte redan figurerat i Tematrion. Förmodligen borde jag ägna mig åt lite geografisk kvotering men jag ids inte - eller, det finns redan så mycket jag inte hinner läsa av det jag vill läsa från mitt lilla hörn.

Regn av Kirsty Gunn utspelar sig på sommaren vid en sjö på Nya Zeeland. Det är en mycket kort roman med en suggestiv och förtätad stämning där två barn är lämnade vind för våg med föräldrarna i periferin. Något hotfullt anas, trots solskenet och sommaridyllen.

I am a cat av Natsume Sōseki är en satirisk japansk roman skriven alldeles i början av 1900-talet. Berättaren, som verkligen är en katt, beskriver mänskliga relationer och tillkortakommanden från sitt privilegierade(?) kattperspektiv.

I Ikarosflickan av Helen Oyeyemi får vi möta den fantasifulla åttaåriga flickan Jessamy, vars far är från England medan modern kommer från Nigeria. Under en resa till moderns familj i Lagos får Jessamy en ny vän, TillyTilly, som håller sig gömd på familjens gård. Det är dock något märkligt med TillyTilly - ingen annan kan se henne och vartefter förändras vänskapen till något annat.

8 kommentarer:

Robert W sa...

Jag tycker du lyckades riktigt bra med att sprida dig över världen.

Monika sa...

Regn låter intressant, den får jag kolla upp.

Sanna sa...

Allihop låter ju jättespännande!

Ugglanoboken sa...

Tre jättebra tips - jag blir sugen på att läsa dem alla :-)

Boklysten sa...

Intressant trio! Har inte läst någon av de böckerna. Tack för tips!

Lena sa...

Tack för intressanta boktips.

Åsa C sa...

Spännande trio! Blev nyfiken på alla tre. :)

Helen Midnattstankar sa...

Spännande trio! Jag blev nyfiken på Regn och Ikarosflickan, tack för tipsen!