måndag 13 april 2015

Tematrio - Faction


Böcker där fakta och fiktion blandas är det som efterfrågas i den här veckans Tematrio hos Lyran, och jag väljer tre romaner om verkliga författare.

Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn har även Lyran själv valt men jag måste ta med den. Den handlar om en period i Karin Boyes liv och fick mig att fundera väldigt mycket på just detta med litterär fantasi kring författare och den dragningskraft de döda poetissorna har på mig och många andra.

Wintering av Kate Moses handlar om de sista månaderna av Sylvia Plaths alltför korta liv (nästa döda poetissa). Även här är det liv och dikt, död och dikt och jag känner att jag måste läsa om den snart (det är en återkommande känsla när jag väljer titlar till Tematrion).

Radiant Days av Elizabeth Hand läste jag alldeles nyligen. På något sätt luckrar konsten upp gränsen mellan nu och då - i det relativa nuet, om än även det ganska avlägset, finns en ung konstnär. Sisådär hundra år tidigare lever den franske poeten Arthur Rimbaud och deras vägar korsas. Även han dog alldeles för ung (ännu ett tema i detta tema) men inte för egen hand utan av cancer.

9 kommentarer:

Boklysten sa...

Har inte läst någon av böckerna i din trio!. Tack för tips!

Sanna sa...

Sylvia Plath hade det inte lätt! Sorglig men intressant trio.

Robert W sa...

Det får mig att fundera på om man ska se det som en förlust för litteraturen (jag bortser nu från den personliga förlusten) att de dog unga, eftersom de annars kunde ha skrivit en massa god litteratur. Eller om det (när det gäller de båda första) var mörkret i deras inre som gjorde dem till framstående poeter (poetissor).

Helena Andersson sa...

Gillar också boken om Karin Boye!

Lena sa...

Har inte läst någon i din trio, men alla verkar så intressanta.

Monika sa...

Tre helt okända böcker för mig, men jag känner ju igen raden från Boyes dikt.

Åsa C sa...

Spännande trio! Har inte läst någon av dessa.

Helen Midnattstankar sa...

En spännande trio med olästa böcker. Tack för tipsen!

Evelina Nilsson sa...

Den första boken låter intressant. Tack för tips!