torsdag 2 april 2015

Tematrio - Påsk


I ett par år är det deckare som efterfrågats till påsk i Lyrans Tematrio men i år är det helt valfritt, så länge det anknyter till påsk och eller påsktraditioner på ett eller annat sätt.

Den första, självklara, är Pär Lagerkvists Barabbas, historien om den mördare som blev frigiven i stället för Jesus, den som slipper dö men aldrig blir kvitt den som dog i hans ställe. Det är länge sedan jag läste den men jag tyckte att den var väldigt bra. Om jag skulle läsa om den efter Åsa Nilsonnes H, kanske?

August Strindbergs pjäs Påsk, som utspelar sig under påskhelgen är en starkt bidragande orsak till att min yngste son heter Benjamin (och om han blivit en dotter är det inte omöjligt att hon fått heta Eleonora, som en annan av rollerna). Det är dock inte jag som älskar pjäsen, utan min man. En familj lider och väntar på att det som är illa ska bli värre - fadern sitter i fängelse för förskingring och utmätning av det lilla de har kvar är nära förestående. Alla reagerar de på olika sätt.

Häxtävlingen av Eva Ibbotson har jag inte läst sedan jag var barn men jag minns den som väldigt rolig. En mäktig trollkarl anordnar en tävling om vilken häxa som kan utföra den mest rysliga svartkonsten och vinnaren ska få bli hans fru. Undrar om inte J. K. Rowling lånat en del här?

1 kommentar:

Boklysten sa...

Har inte läst någon av dessa tre. Glad Påsk!