onsdag 8 april 2015

Tematrio - Mat

När Lyran ber om böcker som präglas av mat till veckans Tematrio känns det först väldigt enkelt men sedan ganska svårt i alla fall.

I Ät mig! av Agnès Desarthe handlar öppnar en något kantstött kvinna en restaurang och skildringen av tillvaron där blandas med de sedvanliga återblickarna. En bagatell med sympatiska funderingar kring maten, livet och kärleken. Very, very Sekwa.

Sara Danius essäer i Husmoderns död och andra texter fokuserar ofta på det ätbara, både som huvudämne, i konkreta citat och som liknelser och metaforer. Det är hummer och omelett, hare och bakelser, corn bread och chokladtårta. Ett lustfyllt ätande och ett lustfyllt läsande.

Slutligen kan man ta i stort sett vilken som helst av Enid Blytons Fem-böcker men jag väljer Fem på rymmarstråt. All denna mat de lyckas packa med sig vid alla möjliga och omöjliga tillfällen. Det är pajer och kakor, kallskuret, sardiner och bröd, kondenserad mjölk, choklad...

Bonus: i Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist och Rasmus finns en underbar lista över mat som tagits i faderns affär. Läs och bli hungrig!

2 kommentarer:

Boklysten sa...

Har inte läst någon av böckerna i din trio!

Monika sa...

Fem-böckerna läste jag ju när jag var ung, men kommer inte alls ihåg något av dem, egentligen.